Dodenherdenking tijdens Coronacrisis: dit is hoe 4 mei er dit jaar uit zal zien

De vlaginstructie is dit jaar anders dan we gewend zijn en ook de gebruikelijke samenkomst op de Dam in Amsterdam zal natuurlijk een andere vorm hebben.

De vlaginstructie is dit jaar anders dan we gewend zijn en ook de gebruikelijke samenkomst op de Dam in Amsterdam zal natuurlijk een andere vorm hebben. 

LEES OOK: Dodenherdenking: koningspaar kleumend op de Dam

Vanzelfsprekend is er dit jaar bij de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei geen publiek aanwezig. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen wel aanwezig zijn om een krans te leggen bij het Nationaal Monument. Hierna volgt het signaal Taptoe, de twee minuten stilte en het Wilhelmus, zoals we het gewend zijn. Toch zijn er verder weinig overeenkomsten met andere jaren.

Slechts 3 anderen aanwezig

Behalve de koning en koningin zijn er slechts drie anderen aanwezig op de Dam, namelijk: premier Mark Rutte, de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. 

Voor het eerst in de geschiedenis

Wat verder uniek is aan de herdenkingsdienst van dit jaar, is dat de koning voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis een toespraak zal houden tijdens de dienst. Dit omdat het 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. 

Andere vlaggeninstructie

Ook de vlaggeninstructie is dit jaar anders. Normaal gesproken gaat de vlag van 18:00 tot zonsondergang halfstok. Dit jaar mag de vlag van zonsopgang tot zonsondergang halfstok hangen.

BRON: RIJKSOVERHEID, BEELD: ANP

Laatste nieuws