Royal Feestje! Koningin Margrethe viert haar 80ste verjaardag

Deense koningin Margrethe blaast vandaag 80 kaarsjes uit en ondanks heel Denemarken thuis zit, gaat zo'n koninklijk feestje aan niemand voorbij.

Lees ook

Deense koningin Margrethe blaast vandaag 80 kaarsjes uit en ondanks dat heel Denemarken thuis zit, gaat zo'n koninklijk feestje aan niemand voorbij. We worden de gehele week getrakteerd op feestelijke kiekjes van de royal.

LEES OOK: Royal stijl: 10 x vrolijke gekte van Margrethe

In aanloop van de verjaardag van de koningin publiceert het Deense Koninklijk Huis sinds dinsdag een reeks nieuwe portretten van de koningin. Gemaakt door fotograaf Per Morten Abrahamsen. Dinsdag werd afgetrapt met een generatieportet: 

Op de foto (v.l.n.r) kroonprins Frederik, koningin Margrethe en prins Christian. Fotograaf Abrahamsen staat bekend om zijn geënsceneerde foto's, die vaak het frame van een traditionele portret breekt. 

De verjaardagsportretten werden geschoten in zowel het Christian IX Paleis in Amalienborg en het Fredensborg Paleis. Woensdag werden portretten van Margrethe herself (and her only) naar buiten gebracht.

Normaliter zou de koningin haar verjaardag op het balkon van het Christian IX's Paleis in Kopenhagen vieren. De Deense bevolking komt dan in groten getale voor haar opdagen om haar toe te wuiven. Maar dit jaar is anders dan anders. Vanaf afgelopen dinsdag is een felicitatieregister geopend (op de website van het Deense koningshuis) om hier een virtuele felicitatie naar the Queen te kunnen sturen.

Ook had Margrethe nog een speciaal verzoek: 'Elk jaar ontvangt de koningin op haar verjaardag vele bloemen. Dit jaar roept zij de mensen op om in plaats daarvan een boeket te sturen naar een van de vele oudere medeburgers die het op dit moment moeilijk hebben." De schat!

Vandaag werd bovenstaand kiekje vrijgegeven met teckel Tilia in de hoofdrol. Happy birthday Margrethe!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door DET DANSKE KONGEHUS (@detdanskekongehus) op

Update: Margrethe kreeg een virtuele verjaardagsgroet van al haar acht kleinkinderen. Lief!

Update 2: De overige Europese vorsten feliciteerden Hare Majesteit via een videoboodschap. Waar kroonprinses Victoria vrolijk met het gezin een vlaggetje staat te zwaaien, weet onze Máxima hoe het heurt: zij drinkt er een glaasje champagne op. Hoera!

 

BEELD: KONGEHUSET, PER MORTEN ABRAHAMSEN

Laatste nieuws

Zie ook