Koning Albert bekent: ‘Delphine is mijn dochter’

Delphine Boël geeft al jaren aan dat het haar niet te doen is om geld, maar puur om erkend te worden.

Lees ook

Delphine Boël geeft al jaren aan dat het haar niet te doen is om geld, maar puur om erkend te worden. En dat is haar deze week eindelijk gelukt, want de gepensioneerde vorst geeft toe haar vader te zijn.

LEES OOK: 8 Mensen die beweren royal te zijn

Oud-koning Albert (de vader van koning Filip) ontkende jarenlang dat de 51-jarige kunstenares zijn buitenechtelijke dochter was, maar een DNA-test vertelt ons anders. Albert liet maandagavond via zijn advocaat weten te erkennen dat Delphine zijn dochter is, zo meldt Belga.

Sinds 2013 is Delphine bezig om erkend te worden door haar biologische vader (toen koning Filip werd ingehuldigd en Albert niet langer onschendbaar was). Maar Albert wist de zaak jarenlang te rekken. Zo leverde hij pas in mei wat wangslijm in, nadat hem een dwangsom van 5000 euro per dag was opgelegd indien hij geen DNA-materiaal zou afstaan. 

"Zelfs al zijn er juridische argumenten en bezwaren die aantonen dat legaal vaderschap niet noodzakelijk een weerspiegeling is van biologisch vaderschap en dat de gevolgde procedure betwist kan worden, heeft koning Albert besloten om in eer en geweten een einde te maken aan deze pijnlijke procedure", aldus de advocaat.

Affaire

Delphine Boël is de dochter van barones Sybille de Selys Longchamps (op onderstaande foto samen afgebeeld) met wie Albert bijna twintig jaar een affaire had. "Hij zag Delphine veel, ze zat altijd bij hem op schoot", zegt koninklijk-huisdeskundige Erlend Hamerlijnck. "De eerste zeventien jaar van haar leven was hij er voor haar. Ze noemde hem 'papillon', vlinder." Delphine Boël's wettelijke vader is jonkheer en zakenman Jacques Boël, die tot 1978 met haar moeder getrouwd was.

In België was er weinig twijfel of Delphine daadwerkelijk de dochter van Albert is. De affaire met haar moeder was bekend. Die zei ook foto's en documenten te hebben die het vaderschap aantonen. En er is de gelijkenis: Delphine en Albert lijken op elkaar en Delphine lijkt ook erg op haar oma, koningin Astrid, de moeder van Albert (hieronder met Alberts broer Boudewijn).

 

BRON: DE STANDAARD, BELGA, BEELD: BSR AGENCY

Laatste nieuws

Zie ook