Royal Hoogtepunten: Alle schandalen op een rij

Wanneer heel Nederland aftelt tot nieuwjaar, kijken wij terug op een mooi 2019. Beau Monde telt de laatste week van dit jaar af met verschillende koninklijke gebeurtenissen. Vandaag op de planning: alle koninklijke schandalen.

Wanneer heel Nederland aftelt tot nieuwjaar, kijken wij terug op een mooi 2019. Beau Monde telt de laatste week van dit jaar af met verschillende koninklijke gebeurtenissen. Vandaag op de planning: alle koninklijke schandalen.

1. Andrew & Epstein

Het grootste schandaal van het jaar kunnen we stellen. Een Britse prins die nauw contact zou hebben gehad met Jeffrey Epstein, een zedendelinquent. Het stond overal en het werd er niet beter op. Waar hij betrouwbaar over wilde komen en zijn verhaal in een interview deed, werd hij daarna beschuldigd van verkrachting van een minderjarige. Inmiddels heeft de prins zijn officiele taken neergelegd. 

Andrew was goed bevriend met Jeffrey Epstein, de Amerikaanse miljardair en zedendelinquent die eerder dit jaar zelfmoord pleegde in zijn cel. Hij zat vast wegens seksueel misbruik van minderjarigen en mensenhandel. Daarvoor was Epstein in 2005 al veroordeeld, maar Andrew was zo dom om contact met hem te blijven houden, van zijn jets en gulheid te blijven profiteren en hem uit te nodigen voor feesten op koninklijke landhuizen, inclusief zeer jonge vrouwen. Andrew beweert dat hij geen idee had wat er gaande was bij de man waar hij frequent logeerde. 

2. Prins Harry & Meghan

Het koppel staat erom bekend dat ze pleiten voor een beter milieu en bescherming van het klimaat. Dus de keuze om met hun eigen privévliegtuig naar Ibiza te vliegen, schoot bij velen in het verkeerde keelgat. De Britse media vindt het maar hypocriet. In juli schreef Harry op Instagram dat "met bijna 7,7 miljard mensen die deze aarde bewonen, elke keuze, elke voetafdruk, elke actie een verschil maakt". Campagnevoerder van Friends of the Earth Aaron Kiely zegt dat dit dé perfecte gelegenheid was om een bewuste keuze te maken. "Hij had een trein en daarna een boot kunnen nemen", aldus Aaron.

3. Thomas Markle

Dat het niet helemaal lekker loopt tussen Thomas Markle en zijn dochter Meghan moge duidelijk zijn. De twee hebben elkaar – naar verluidt – niet meer gezien sinds Meghan officieel royal is geworden. Ze stapte vorig jaar in het huwelijksbootje met haar prins Charming.

Thomas was verzeild geraakt in een schandaal in samenwerking met paparazzi. Als in: foto's uitlekken waarin je moederloos alleen in een internetcafé zit en kijkt naar verlovingsfoto's van je dochter en dan doen alsof het echt is. Maar het ergste vond Meghan nog, dat haar vader, haar persoonlijke brief aan hem liet uitlekken en verkocht aan de pers. Inmiddels zijn er procedures gestart en heeft het koninklijke stel de pers aangeklaagd.

4. Uitkicken van de Zweedse kleinkinderen

Het Zweedse Koninklijk Huis weet precies hoe je een statement maakt waar royaltyliefhebbers úren over door kunnen praten. Ze schrapten namelijk vijf kleinkinderen van de Koninklijke Lijst. Het gaat om de kinderen van prinses Madeleine en prins Carl Philip. Het vijftal hoeft vanaf nu – op hun latere leeftijd – geen officiële taken vanuit het Koningshuis uit te voeren. In de praktijk betekent het dat de vijf kinderen gewoon leden van de Koninklijke familie blijven en hun huidige titels behouden, maar niet langer Koninklijke Hoogheden zijn. 

Het betekent vrijheid voor de kids. Zo mogen zij zelf hun toekomstbeeld bepalen (studie, carrière etc). 

5. Oom koningin Mathilde

Graaf Henri d'Udekem d'Acoz, de oom van de Belgische koningin Mathilde, is vrijgesproken van oplichting. De 86-jarige graaf zou een stel hebben opgelicht voor 175.000 euro, maar daarvoor zag de rechter onvoldoende bewijs, zo melden Belgische media. In eerste instantie was d'Udekem d'Acoz nog veroordeeld tot een jaar cel en een boete van 16.500 euro. De graaf werd ervan beschuldigd dat hij, werkzaam als advocaat, samen met een handlanger het stel in kwestie had opgelicht. De graaf ging in beroep tegen de straf, en werd vrijgesproken.

Contact met de koningin

Aan de Belgische krant Het Laatste Nieuws laat d'Udekem d'Acoz weten dat hij na de uitspraak werd gebeld door zijn nicht, Mathilde. "Ik ben blij dat ik haar het nieuws kon vertellen." De oom van Mathilde, ook bekend als 'nonkel Henri', is eerder al eens in hoger beroep vrijgesproken in een andere oplichtingszaak. De graaf werd er toen van verdacht dat hij landbouwgrond had omgezet in waardevolle bouwgrond. Mmm.

6. Prinses Tessy 

Omdat haar scheiding van prins Louis van Luxemburg eindelijk officieel is afgehamerd, gaat Tessy binnen afzienbare tijd gewoon weer als burger door het leven. Sinds het stel in januari 2017 uit elkaar ging, was er onduidelijkheid over Tessy's titels. Het zat er dik in dat ze die zou verliezen, maar ze bleef ze zelf in interviews voeren, want het geeft toch wat meer glans aan het leven en het levert wat meer aandacht op als er sprake is van een prinses (en ze is gék op aandacht). Ze stond ook gewoon in haar recht, omdat er eindeloos werd gestreden over de financiële afhandeling van de scheiding. Die duidelijkheid is er nu wel: sinds 3 april is Tessy officieel gescheiden van Louis én van haar titel prinses van Luxemburg, Nassau en Bourbon-Parma. 

Laatste nieuws