Royal Fitgirls: Zó houdt Máxima haar slanke benen

Al die staatsdineetjes, banketten, recepties... Als royal slib je dicht voor je het weet. En een kroontje past altijd wel, maar een galajurk niet... Dus ook vele Hoogheden werken zich in het zweet.

Al die staatsdineetjes, banketten, recepties… Als royal slib je dicht voor je het weet. En een kroontje past altijd wel, maar een galajurk niet… Dus ook vele Hoogheden werken zich in het zweet. Pardon, transpiratie.

tekst ELLA VERMEULEN foto’s ANP, BSR AGENCY

Het is misschien oneerbiedig, maar soms is het onmogelijk om níet naar Koninklijke Kuiten te kijken. Die van koningin Letizia zien eruit alsof ze dagelijks de Ronde van Spanje fietst en ook koningin Máxima weet duidelijk wat een squat en leg lift is (eeuwig op hoge hakken lopen helpt ook). Het is duidelijk: sterk is het nieuwe slank, ook onder royals. Met voorop dus Letizia, die ook graag mouwloos uitrukt, om haar indrukwekkende biceps te tonen. Hoe ze die heeft gekweekt? Letizia staat om zes uur (soms nog vroeger) op om óf pilates te doen óf op de crosstrainer te klimmen en zo alle nieuwsprogramma’s te bekijken. Zowel echtgenoot Felipe als zij doen bovendien aan (power)yoga, wat bekend werd toen een reeks sms’jes met een yogavriend uitlekte. En wat bleek: Leti is er aanzienlijk beter in dan haar man.

Beatrice gooide het roer om

Zoals bij veel fitgirls is hardlopen favoriet om calorieën te verbranden en in vorm te blijven. Een van de opmerkelijkste royal prestaties op dit gebied is van prinses Beatrice van York. Die baalde zo van een in haar ogen wel erg onflatteuze bikinifoto dat ze een personal trainer inschakelde en de eerste Windsor werd die de London Marathon uitliep (haar tijd was 05:13:04). Toen had ze de smaak te pakken en beklom ook de Mont Blanc, bedwong tijdens een meerdaagse triatlon vulkaan Etna voor een goed doel, liep in een zinderend Laos een halve marathon voor een goed doel, en later nog eens de Marathon For Fight Against Ovarian Cancer. “Het is iets wat je overal kunt doen,” zegt ze over haar sport. “En het heeft me veel meer gebracht dan alleen een betere conditie. Het zorgt ervoor dat ik me ook op andere manieren sterker voel.”

Mary holt de bewaking eruit

Prinses Mary van Denemarken begon met hardlopen toen ze net verkering had met de Deense kroon – prins Frederik, die zelf zeer sportief is: ze wilde hem bij kunnen houden en ‘een betere conditie’ krijgen (lees: een beetje afvallen). Zij is minder een adrenalinejunkie dan hij, al moet hij het door blessures rustiger aandoen. Daardoor zitten ze nu zowat op hetzelfde niveau en rennen wat af, of ze nu een gewone werkdag hebben of op vakantie zijn. Zo liepen ze al hard in heel Denemarken, op het strand van Sydney, door de koolzaadvelden van Jutland, en natuurlijk tijdens de Royal Run ter ere van Frederiks 50ste verjaardag. Frederik ging bij een staatsbezoek zelfs hardlopen met koning Filip van België en Mary kreeg fittere bodyguards, omdat ze het oude setje er steeds uitliep.

Royal Paardenmeisjes

Mary houdt zich verder niet extreem bezig met sporten, wel probeert ze zo veel mogelijk normale lichaamsbeweging in haar dag te integreren. Ze fietst veel (legendarisch is de foto waarop ze de nanny in de royal bakfiets terug naar het paleis trapt), ze loopt elke dag een uur met hond Grace en ze rijdt regelmatig paard met haar dochters, prinses Isabella en prinses Josephine.

Dat paardrijden is ook de favoriete lichaamsbeweging van Sophie, gravin van Wessex, prinses Anne en haar dochter Zara. En ook de Queen zit op haar 93ste nog een paar keer per week op haar favoriete paardje Carltonlima Emma. Al geeft ze ruiterlijk toe wel een beetje een mooi-weer-ruiter te zijn geworden: “Ik vind het niet prettig om in kou en nattigheid te rijden.”

Meghan: Voor dag en dauw aan de yoga

Hertoginnen Kate en Meghan zijn nog niet te paard gespot: de laatste is een hardloper (“Meditatie in beweging”), fan van ‘metaformer pilates’ (“Het beste wat je voor je lijf kunt doen”) en een enthousiast beoefenaar van (hot) yoga. Toen ze nog acteerde, vertelde Meghan in interviews dat ze haar lessen afwisselde: “Ik ben dol op een intense vinyasa-les en het wordt nog beter met snoeiharde hiphop in een donkere zaal bij kaarslicht.” Tijdens de tour in Australië verklapte ze elke dag om half vijf op te staan om aan yoga te doen om tot rust te komen en verkwikt aan de dag te beginnen. “Meer flexibiliteit en spierkracht, groter geluksgevoel, betere mentale focus, beter in staat tot ontspannen, minder stress en beter slapen,” is wat ze naar eigen zeggen overhoudt aan yoga.

Pilates-Prinsessen

De hertogin van Cambridge houdt verder van outdoor sporten – zeilen, klimmen, hiken – maar dat lange ranke lijf van haar dankt ze toch vooral aan pilates. Kate is een hardcore fan. Haar moeder Carole deed het lang voordat het hip werd en Kate en haar zus Pippa pikten het als tieners op. Ze kennen het systeem met het rek-en-strek-bed, maar doen het ook zonder en kunnen ‘planken’ als de besten om hun core sterk te houden. “Voor iemand die altijd in de weer is, is pilates een geweldige manier om even te ontvluchten aan mijn drukke leven in Londen,” schreef Pippa er ooit over op de site van haar pilatesstudio. “Of het nu zeven uur ’s ochtends is of zeven uur ’s avonds, ik kom er altijd kalm, verfrist en verkwikt vandaan en het maakt een enorm verschil in mijn core-kracht en houding.”

Kickboksende Koningin

En koningin Máxima? Die werkt niet alleen aan de eerder genoemde killerkuiten, maar aan haar hele lijf met een soort royal crossfit. Hardlopen doet ze sinds ze als twintiger in New York merkte dat ze het weliswaar niet enig vond, maar het voor haar een prima manier was om op gewicht te blijven. Toen ze trainde voor de ALS Swim door de grachten bleek al dat ze een goede conditie had; zowel Villa Eikenhorst als Paleis Huis ten Bosch heeft een fitnessruimte en zwembad. Rico Verhoeven verklapte vorig jaar dat Máxima hem had verteld dat ze aan kickboksen deed. En reken er maar gerust op dat er een paar keer per week een personal trainer ten paleize is, voor de Royal Squat Goals.

 

BEELD: BSR AGENCY

Laatste nieuws