Uit de Gratie: Duistere zaakjes van de royals

Bedrog, dubieuze contacten, duistere zaakjes...

Lees ook

Bedrog, dubieuze contacten, duistere zaakjes… Deze royals dachten hun goddelijke gang te kunnen gaan. Maar hun titels en zwakke smoesjes bescherm(d)en hen niet tegen afkeuring van het volk of zelfs afwijzing door hun familie.

tekst ELLA VERMEULEN foto’s BSR, GETTY

Koninklijk reclame maken

‘Maar ik hou van hem!’

NOORWEGEN

Prinses Märtha Louise was altijd al een koninklijke ‘zweeftrees’. Hoogsensitief, praten met engelen, dol op ‘geleidegidsen’. Nieuwste actie: dolverliefd worden op een scharrige sjamaan (“Hij is mijn tweelingvlam”). De workshops die ze met hem organiseert, promoot ze door haar royal titel te gebruiken.

Hoe scharrig?

De sjamaan in kwestie – Durek Verrett – is zelfverklaard ‘spiritueel gids’, ‘begaafd healer’ en ‘global ambassador van de liefde’. Hij is veelvuldig betrapt op sterke verhalen. Hij beweert de sjamanistische kunsten te hebben geleerd van zijn grootmoeder en ene Suzanna von Radic, prinses van Kroatië. Echter, zijn oma was al overleden toen hij werd geboren en de ‘prinses van Kroatië’ blijkt een ordinaire oplichtster te zijn.

Oh dear…

Haar vader, koning Harald, is echt niet kleingeestig, maar de commerciële activiteiten van zijn dochter en haar lover gingen hem toch te ver: ze mag haar workshops niet meer aanprijzen met haar prinses-titel. Sindsdien is de belangstelling gekelderd. Voor Märtha Louise is te hopen dat de liefde wel beklijft, al zijn de voortekenen nogal onheilspellend, gezien Dureks wispelturige relatiehistorie.

Gaat om met dubieus volk

‘Ik weet van niks!’

ENGELAND

Prins Andrew had in zijn rol als handelsambassadeur al intensieve contacten met dubieuze zakenmannen. Zijn rol kostte de Britse belastingbetaler 15 miljoen pond aan reiskosten en beveiliging, maar de winst kwam vooral op zíjn rekening terecht. Zo verkocht hij in 2007 zijn totaal vervallen landgoed Sunninghill Park voor 3 miljoen pond méér dan de vraagprijs van 12 miljoen, aan de schoonzoon van de president van Kazachstan. Op zijn minst een opmerkelijke transactie.

Hoe noblesse oblige?

Andrew was goed bevriend met Jeffrey Epstein, de Amerikaanse miljardair en zedendelinquent die eerder dit jaar zelfmoord pleegde in zijn cel. Hij zat vast wegens seksueel misbruik van minderjarigen en mensenhandel. Daarvoor was hij in 2005 al veroordeeld, maar Andrew was zo dom om contact met Epstein te blijven houden, van zijn jets en gulheid te blijven profiteren en hem uit te nodigen voor feesten op koninklijke landhuizen, inclusief zeer jonge vrouwen.

Oh dear…

Andrew beweert dat hij geen idee had wat er gaande was bij de man waar hij frequent logeerde en wordt nog gesteund door zijn familie, maar is daarbuiten persona non grata geworden: de ene na de andere officiële afspraak wordt afgezegd. En hij wás al niet zo populair. Gelukkig is er nu de verloving van dochter Beatrice met Edoardo. Heeft z’n imagomanager weer wat om mee te werken.

Hosselt & ‘hangt’ met tuig

‘Maar ik ben de moeder ván!’

ENGELAND

Voor iemand die al 26 jaar niet meer tot de koninklijke familie behoort, is Sarah Ferguson nog kind aan huis bij de Windsors. Ze woont in een koninklijke woning met haar ex prins Andrew, teert gretig op het feit dat ze de moeder is van prinsessen Beatrice en Eugenie van York en wekte alom verbazing door onder andere verjaardagsfeestjes voor Harper Beckham te organiseren in Buckingham Palace.

Hoe brutaal?

Voor haar ‘marketing promotie-werk’ stuurde Sarah, op gekroond briefpapier, een factuur van 200.000 pond naar een twijfelachtige bank in de Cariben die de zaken doet voor een al even controversiële magnaat, Johnny Hon. Haar beloning zou zijn voor “wat ze kan doen voor individuele projecten” volgens Hon, wat de reputatie van de Hosselende Hertogin nog eens bevestigt.

Oh dear…

Sarah heeft zich recentelijk weer aardig tussen de Windsors weten te nestelen, dankzij haar warme banden met haar ex. Prins Andrew is echter besmet door het Epsteinschandaal waar ook Sarah bij betrokken is. Ze is bevriend met belangrijke betrokkenen en kreeg van Epstein ooit een bedrag van 15.000 pond ‘om haar schulden te herstructureren’. Zie dát maar eens recht te breien. Maar… wat een timing, ineens is er een bliksemafleider: dochter Bea gaat volgend jaar trouwen. En dat zal vast een onvergetelijke Fergie-show worden

 

Meer lezen? De nieuwe Beau Monde ligt nu in de winkels!

Laatste nieuws

Zie ook