Troonceremonie Japanse Keizer lijkt wel een Royal Catwalk

Het heeft even geduurd, maar kroonprins Naruhito (59) is dan eindelijk Keizer van Japan. Hij neemt de keizerlijke taak over van zijn vader, oud-keizer Akihito (85).

Lees ook

Het heeft even geduurd, maar kroonprins Naruhito (59) is dan eindelijk Keizer van Japan. Hij neemt de keizerlijke taak over van zijn vader, oud-keizer Akihito (85).

LEES OOK: Abdicatie Japan: dennenhout en een geheim juweel

De Japanse keizer Naruhito heeft officieel de troon aanvaard en de belofte afgelegd dat hij zijn plicht als symbool van de staat zal vervullen. Dit gebeurde in de belangrijkste zaal van het keizerlijke paleis in Tokio met royal gasten als getuige en staatshoofden op de eerste rij. 

Aftreden

Naruhito volgde zijn vader Akihito op toen hij afstand deed van de troon. Hij was trouwens de eerste die dit deed in twee eeuwen tijd. Akihito was keizer van 1989 tot 2019. Keizer Akihito is op eigen initiatief afgetreden omdat zijn gezondheid te wensen overlaat en hij vreesde door vermoeidheid zijn werk niet meer goed te kunnen doen. 

De nieuwe keizer gaf al eerder aan geheel klaar te zijn voor de troonopvolging: "Ik was heel ontroerd door de zorgen van mijn vader, of hij wel in staat was om zijn taken als staatshoofd en symbool van de staat voort te zetten," zegt Naruhito die in de stijl van zijn vader wil regeren. "Ik zal altijd dicht bij de mensen willen zijn en blijven delen in hun vreugde en verdriet. Ik ben tot de conclusie gekomen dat direct contact met de mensen heel belangrijk is. Daar heb ik het ook vaak over met mijn vrouw Masako"

Vriendschap en vrede

"Ik zweer dat ik zal handelen volgens de grondwet en mijn verantwoordelijkheid zal vervullen als symbool van de staat en van de eenheid van het volk", zei hij vandaag in aanwezigheid van zo'n 2000 gasten onder wie onze koning en koningin. "Ik hoop oprecht dat Japan zich verder zal ontwikkelen en zal bijdragen aan de vriendschap en vrede van de internationale gemeenschap en aan het welzijn en welvaart van mensen door wijsheid en inspanningen."

De gasten

Nederland: WA en Máxima

Spanje: Felipe en Letizia

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Royal Style and Fashion (@royal.lady.style) op

 

België: Philippe en Mathilde

Zweden: Carl Gustaf en Victoria

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Swedish Royal Family (@swedish.royal) op

Denemarken: Frederik en Mary

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Royal Style and Fashion (@royal.lady.style) op

Ook waren kroonprinsen Charles en Haakon en Albert van Monaco aanwezig.

Laatste nieuws

Zie ook