Máxima: Dit zijn de do’s and don’ts tijdens het Staatsbezoek in India

Gelukkig heeft ons Koninklijk Paar de etiquette goed onder de Koninklijke Knie. Etiquettedeskundige Jan Jaap van Weering legt het voor ons nog even uit.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn begonnen aan hun staatsbezoek in India. Een ander land op een ander continent brengt een andere cultuur en gebruiken met zich mee. Gelukkig heeft ons Koninklijk Paar de etiquette goed onder de Koninklijke Knie. Etiquettedeskundige Jan Jaap van Weering legt het voor ons nog even uit.

LEES OOK: Het koningspaar is in India en Máxima brengt een ode aan Juliana

De deskundige traint diplomaten die over heel de wereld werken en ziet regelmatig dingen in de soep lopen. "Zelfs premiers staan weleens met opgerolde mouwen in een warm land. Natuurlijk komen zij ermee weg, maar het is toch jammer."

Handen schudden

"Steek niet meteen je hand uit als je iemand voor het eerst ontmoet", legt van Weering uit, "Wacht even af wat de ander doet. Meestal maken Indiërs bij de eerste begroeting een namaste-handgebaar (twee handen met de handpalmen tegen elkaar). Als de ander een namaste-gebaar maakt, dan doe jij dat ook. Steekt de ander zijn of haar hand uit, dan geef je natuurlijk een hand." Britse prins Harry doet het even voor. ↓

Ook geeft de etiquette-kenner een tip wat betreft het handenschudden: "Wil je jouw respect voor de ander extra benadrukken, dan kun je ook nog je hand tegen je borst houden en/of een kleine buiging maken."

Linkerhand

In India wordt de linkerhand als onrein beschouwd. Waarom vraag je je af? Dit is namelijk van oorsprong de hand waarmee je je billen afveegt na een toiletbezoek. "Het is dan ook absoluut geen goed idee om, als je in je rechterhand je telefoon hebt, iemand de linkerhand te reiken. Dat vinden Indiërs ongelofelijk smerig en zullen ze je niet vergeven."

Dresscode

Van vrouwen wordt verwacht dat ze bedekt gekleed gaan. Mannen kiezen tijdens formele gelegenheden voor een lange broek en een lange mouw. "De kleding die je draagt, moet bovendien altijd brandschoon zijn, zeker als je wit draagt. Geen zweetplekken of vlekken door het eten", vertelt van Weering. "Zorg er bovendien voor dat je kleding goed gestreken is. Je kan nog zo'n duur merkshirt aanhebben, als het vies of gekreukt is, sta je met 3-0 achter." Een echte modemisser is het dragen van een leren riem of leren schoenen, aangezien de koe in India een heilig dier is.

 

BRON: YOUTUBE, BEELD: BSR AGENCY

Laatste nieuws