Aha! Dit is waarom je je haar zou moeten wassen met koud water

Je hebt het vast wel gehoord: 'douchen met koud water is goed voor je haar'. Maar maakt het ijzige water écht een verschil? Dat hebben wij voor je uitgezocht. 

Lees ook

Je hebt het vast wel gehoord: 'douchen met koud water is goed voor je haar'. Maar maakt het ijzige water écht een verschil? Dat hebben wij voor je uitgezocht. 

LEES OOK: Onderzoek: Met badderen verbrand je evenveel als halfuur wandelen

Schubbenlaag

De koud water truc is gebaseerd op de anatomie van je haarschacht, die zichtbaar is aan de buitenkant. Elke haar heeft een omringende laag van overlappende cellen, die met het blote oog niet zichtbaar zijn, en wordt ook wel de schubbenlaag genoemd. Deze 'schubben' openen en sluiten, afhankelijk van de temperatuur van het water, tijdens het wassen van je haar. En dat is precies wat het verschil maakt. 

Shampoo en conditioner

De meest effectieve manier om je haar diepgaand te reinigen met shampoo is met warm water. Dat scheidt namelijk de overlappende cellen van de schubbenlaag, waardoor de shampoo dieper in de haarschacht kan doordringen.

Voor conditioner is dat trouwens niet het geval. Warm water lost het meeste van het product op, waardoor je dus eigenlijk je conditioner verspilt. 

Glanzend

Een koude douche daarentegen verwijdert het overtollige product zonder dat het alle hydraterende ingrediënten verwijdert. Het zal ook je schubbenlaag sluiten, wat twee voordelen heeft. Het vergrendelt de voedingsstoffen en water in je haarlokken. En wanneer de schubbenlaag gesloten is, liggen de cellen platter op elkaar, wat zorgt voor een mooie glans. Aha!

Koel

Niet iedereen is er echter van overtuigd dat de methode goed voor je is. Er wordt gewaarschuwd dat koud water haarvaten in de hoofdhuid kunnen vernauwen, waardoor de bloedtoevoer tijdelijk afneemt. Houdt het water daarom koel en niet ijzig koud. En richt de straal op de onderkant van je haar om je hoofdhuid te sparen. 

 

BRON: MARIE CLAIRE, BEELD: ISTOCK

Laatste nieuws

Zie ook