Zo lang blijft een geopende fles wijn goed

Nodig je vriendinnen maar uit, dus!

Lees ook

Soms is een koud glas witte wijn of rosé precies hetgeen wat je nodig hebt. Maar hoelang kun je nog genieten van de geopende fles nadat je die hebt teruggezet in de koelkast? De Amerikaanse wijnkenner Collin Lilly maakt een eind aan de twijfels.

LEES OOK: Om déze reden zou je dagelijks een glaasje wijn moeten drinken

Lucht

Het beste kun je de fles dezelfde dag nog opdrinken, vertelt Lilly aan PopSugar. Als de fles open wordt getrokken, komt er direct lucht bij. Als er te veel lucht in de fles zit, verdwijnen de fenolen. Dat zijn stoffen die de smaak van de wijn bepalen. Zijn die er niet meer, dan evolueert de smaak van de wijn op een negatieve manier.

Aroma's

Het verouderingsproces van de drank versnelt en de smaak zal daardoor afzwakken. Dit betekent niet dat je wijn de volgende dag niet meer kunt drinken, maar tot zes uur na het openen van de fles zijn de aroma's in de wijn op hun best. De snelheid van de oxidatie hangt af van het type en de leeftijd van de wijn, aldus de wijnkenner. Maar om teleurstellingen te voorkomen, kun je de fles het beste dus dezelfde dag nog leegdrinken. Nodig je vriendinnen maar uit voor die virtuele borrel!

 

BRON: MARIE CLAIRE, BEELD: BSR AGENCY

Laatste nieuws

Zie ook