Britten boos op veel te dure Sussex’jes

Of het niet wat minder kan, qua kosten van Frogmore Cottage.

Lees ook

Er worden steeds meer vragen gesteld over de peperdure renovatie van Frogmore Cottage, het huis waar prins Harry (34) en hertogin Meghan (37) wonen.

Frogmore Cottage bestond uit vijf personeelswoningen waar voor het gezin weer één huis van moest worden gemaakt. Er diende ook het een en ander te worden gerenoveerd, de teller van de verbouwing staat inmiddels op 2,7 miljoen euro. Daar komt nog meer bij, want de buitenboel moet nog worden geschilderd en de tuin moet nog worden aangelegd.

De kosten worden betaald met belastinggeld: het huis was een geschenk van de Queen, behoort aan de Kroon en wordt onderhouden door de Souvereign Grant, zeg maar de toelage van het Rijk aan de Royals, die uit belastinggeld wordt gefinancierd.

De inrichting zouden ze overigens zelf hebben betaald en is gedaan door binnenhuisarchitect Vicky Charles die ook Soho Farmhouse in Oxfordshire stylde – het is een plek waar het stel graag komt. Dit is haar stijl, om je een idee te geven. Harry krijgt een toelage uit de inkomsten van het Duchy of Cornwall van zijn vader, kroonprins Charles waarmee hij dit financierde.

Critici vragen zich af waarom het stel per se naar Windsor wilde verhuizen. "Het kost veel te veel geld," zei royal expert  Robert Jobson, die vorig jaar een biografie over prins Charles schreef. "Harry en Meghan hadden dit aan kunnen zien komen en ze hadden het kunnen voorkomen door gewoon in Kensington Palace te trekken." Om de verontwaardiging even te relativeren: omgerekend kosten de Britse royals de bevolking 1,11 euro per persoon per jaar.

In Kensington Palace hadden de Sussex'jes een appartement met 21 kamers kunnen krijgen waar niet heel veel aan hoefde te worden gedaan. Bovendien was er dan geen dubbele beveiliging nodig geweest. De onafhankelijkheidsdrang van het stel was er mede debet aan om elders te gaan wonen. En aangezien het hun enige residentie is, is een huis met vier slaapkamers en een kinderkamer nu ook weer niet heel decadent te noemen.

Maar toch: "In een tijd waarin publieke diensten zo onder druk staan en huishoudbudgetten steeds krapper worden, is het wel zaak dat royals iets terugdoen voor alle privileges in hun leven," zegt Richard Kay, royaltywatcher van de Daily Mail. "Houden Harry en Meghan zich wel aan deze deal? Hun tegenzin om traditionele foto's van hun zoon te delen en de farce waarmee ze de details over zijn geboorte geheim probeerden te houden – het kind is altijd nog zevende in de lijn van troonvolging – wijst erop dat ze dit niet doen."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) op

"Het lijkt erop dat dit een stel is dat wel de privileges en de leuke dingen van het leven als royal willen (samen met hun nieuwe coterie van jetsetvrienden), maar zich nog niet hebben gerealiseerd – of hebben geaccepteerd – dat er een prijskaartje aan hangt," aldus Kay. Kortom, gezien de berichtgeving zou het slim zijn als de Sussexjes weer eens een kiekje van Archie Harrison deelden, als adorable bliksemafleider.

 

Foto's © BSR Agency, ANP, Soho Farmhouse 

Laatste nieuws

Zie ook