Dít was het jaar van jarige prins William

Zijne Koninklijke Hoogheid kampte met roddels en brouilles.

Lees ook

De hertog van Cambridge is vandaag 37 geworden en heeft een veelbewogen jaar achter de rug, dat in het teken stond van de verwijdering tussen hem en zijn broer prins Harry én geruchten over een buitenechtelijke affaire. Hoe liep dat af?

Juni

William bezoekt Jordanië en Israël, voor een tour met nogal wat historische en diplomatieke momentjes.

Juli

Prins Louis wordt gedoopt in een bescheiden en vooral besloten dienst.

Augustus

William in is Frankrijk om daar de Slag om Amiens (WOI) te herdenken. Dit soort taken neemt hij steeds vaker op zich, om de Queen en zijn vader te ontlasten, het hoort bij fulltime royal zijn. 

September

William reist naar Namibië, onder andere in zijn rol als beschermheer van Tusk, een organisatie die zich inzet voor de bescherming van wilde dieren en een einde wil maken aan de handel in ivoor. Zo'n worteltje gaat er altijd wel in bij een neushoorntje. 

Oktober

William is uiteraard op het huwelijk van zijn nichtje prinses Eugenie…

… en maant later (zonder veel succes) zijn baldadige oudste zoon.

November

Naarmate prins Harry en zijn vrouw Meghan meer zelfstandigheid opeisen en weg willen uit Kensington Palace groeit de wrijving tussen William en Harry, ooit bekend als 'thick as thieves'. Duidelijk wordt dat de Sussex'jes een eigen Royal Household willen én eigen socials om aandacht te generen voor hun goede doelen. Het maakt een einde aan het sprookje van de Royal Fab Four (voor zover dat al bestond) en trekt een flinke wissel op de relatie tussen de broers. William voelt zich afgewezen omdat Harry alles anders wil doen dan hij, Harry voelde zich eerder al onvoldoende gesteund in zijn keuze voor Meghan.

Thuis in Anmer Hall en te Kensington Palace gaat het gelukkig allemaal lekker: Kate en William zijn erg blij met hun drie kinderen. Het gezin lijkt compleet te zijn, sinds de komst van prins Louis.

December

Bij de kerstdienst op Sandringham houden de broers letterlijk afstand en zijn het Kate en Meghan die de kou uit de lucht proberen te halen. Het blijft een wat ongemakkelijk toneelstukje. Later blijkt dat William bij hun vader Charles, die met de Queen de dagelijkse gang van zaken van de Windsors runt, heeft gepleit om Harry's toelage te verhogen, zodat hij zich in zijn eigen 'Huishouden' goed personeel kan veroorloven.

Januari

Een van de eerste werkbezoeken van het jaar speelt zich af in Dundee waar William en Kate samen een filiaal van het V&A museum openen.

Februari

Als beschermheer van The Passage doet William niet alleen zijn best om fondsen te werven, hij steekt ook zijn handen uit de mouwen om daklozen een maaltijd te bezorgen.

Zijn moeder prinses Diana nam hem als kind al mee naar daklozencentra, om hem kennis te laten maken met de wereld buiten het paleis.

Maart

Bezoek aan Noord-Ierland, balletje trappen, all in a day's work.

April

William reisde naar Nieuw-Zeeland voor de herdenking van de slachtoffers van de aanslag op een moskee en kreeg een traditionele begroeting van premier Jacinda Adern.

Het gonst van de geruchten dat William een affaire zou hebben gehad met Rose Hanbury, die al jaren tot de inner circle van de Cambridge'jes in Norfolk hoort. William overweegt naar de rechter te stappen om de roddels de kop in te drukken, maar zover komt het niet: opeens houdt iedereen de kaken stevig op elkaar uit vrees buiten te worden gesloten. De 'vriendschap' lijkt echter danig te zijn bekoeld.

Mei

Tussen Harry en William gaat het wat beter. Na de paasdienst zijn de Cambridge'jes discreet langs Frogmore Cottage gegaan voor een bezoekje aan hoogzwangere Meghan en de komst van Baby Archie brengt de broers ook weer wat nader tot elkaar. William heeft zich er dan bij neergelegd dat zijn broer een andere koers wil varen dan iedereen had gedacht en lijkt zich zelf steeds meer te wijden aan het troonopvolgerschap.

Hij loopt steeds vaker mee met zijn vader om de zaken van het hertogdom van Cornwall (de moneymaker van de kroonprins die er de gezinnen van zijn zoons mee bekostigt) onder de knie te krijgen, om het te zijner tijd mét de titel kroonprins over te kunnen nemen.  

Bij de rondleiding van Kate door 'haar' beleeftuin op de Chelsea Flower Show heeft William permanent de blik van een man die niets van tuinieren begrijpt. In de tuin fikkies stoken daarentegen, dat lukt hem wel.

 

De hertog van Cambridge representeerde zijn oma steeds vaker en deelde in haar naam vele lintjes uit. De mevrouw is Julia Donaldson, auteur van 'The Gruffalo'.

Juni

Trooping The Colour, achter de Queen en naast zijn vader, oom en tante, zoals het een lid van de Royal Eredivisie betaamt. Happy Birthday, Wills! 

 

Foto's © The Royal Family, Kensington Palace 

Laatste nieuws

Zie ook