Nieuwe regeringsvliegtuig te bezichtigen

Liefhebbers: wees er snel bij, de kaarten zijn beperkt.

Lees ook

Wil je weten hoe de Oranjes vanaf augustus vliegen? Het nieuwe regeringstoestel is begin juli een dagje te bezichtigen.

Het nieuwe regeringstoestel, de PH-GOV, is officieel overgedragen aan Nederland. De Nederlandse regering is in het luchtvaartregister door de Inspectie Leefomgeving en Transport nu officieel geregistreerd als eigenaar van het toestel, dat dinsdagmorgen op vliegbasis Woensdrecht arriveert. KLM wordt verantwoordelijk voor de operatie van het regeringstoestel. Dit betekent dat de luchtvaartmaartmaatschappij de crew voor de vluchten levert en tevens het onderhoud zal doen.

De PH-GOV wordt de komende weken door Fokker op de vliegbasis Woensdrecht geschikt gemaakt voor de operatie door KLM en is naar verwachting vanaf begin augustus beschikbaar als regeringsvliegtuig. De standplaats wordt Schiphol.


Het nieuwe regeringstoestel is een Boeing 737 BBJ. Het is gebouwd door Boeing in Seattle waarna Fokker op vliegbasis Woensdrecht de inbouw van het interieur heeft verzorgd. Het toestel biedt plaats aan 26 passagiers. De koning, nog altijd piloot in zijn vrije tijd, heeft er inmiddels al een tijdje zijn papieren voor en kan er ook zelf mee vliegen. 

De afgelopen tijd hebben de Oranjes (en de regering) gebruik gemaakt van een huurtoestel, zoals bij het staatsbezoek aan Ierland. Zaterdag 6 juli vanaf 10.30 uur kan het publiek het nieuwe toestel van buiten zien en fotograferen. Op de vliegbasis is voor bezoekers ook een ruimte ingericht met informatie over het nieuwe regeringstoestel en het interieur.

Zo zag het oude toestel, de PH-KBX, eruit, voor wie straks wil vergelijken. Op www.bezoekdephgov.nl kunnen geïnteresseerden zich vanaf 18 juni, 14:00 uur aanmelden. De aanmeldtermijn voor het publiek sluit uiterlijk op 29 juni, of wanneer alle beschikbare 3000 plaatsen gereserveerd zijn. Aanmelding is gezien de veiligheidsmaatregelen op de vliegbasis verplicht. Toegang tot de vliegbasis is alleen mogelijk met een ontvangstbevestiging van de aanmelding.

 

Foto's © ANP

Laatste nieuws

Zie ook