Oranjes: ‘En nu door naar Ascot!’

Het is goed toeven in de Royal Enclosure.

Lees ook

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn lekker bezig. Gisteren werd ZM geïnstalleerd als Ridder in de Orde van de Kousenband en vandaag zaten ze alwéér in een koets.

Reden: de opening van Ascot, een van de favoriete paardenfeestjes van…

…de Queen, zelf nog altijd een fanatiek paardenmeisje…

…die in 1961 voor de wedstrijden begonnen zelf de baan even testte, op haar paard dat toepasselijk Surprise heette. 

Hare Majesteit nodigt heel af en toe bevriende royals en hun diamanten (Máxima had éven wat uit de Stuart tiara laten halen) uit voor de processie naar de renbaan en wat versnaperingen – Pimm's, G&T's, canapés – in de Royal Enclosure. De Royal Procession is het society-hoogtepunt van Royal Ascot en wordt al sinds 1825 gereden.

© Simon Perry

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima reden mee in de eerste koets, met de Queen. Afgaand op eerdere logeerpartijen in Windsor Castle, het hartelijke staatsbezoek van vorig jaar en de Kousenband-eer heeft HM, in korenbloemblauw van Angela Kelly, de Oranjes hoog zitten.

De Majesteiten zaten knus samen onder één dekentje.

Máxima zag er peachy uit…

…en leek een ontplofte hortensia op heur hoofd te torsen. Delvigne moet genoten hebben van deze opdracht. Als je dan toch over the top gaat, is Ascot de perfecte plek. 

Naast koningin Elizabeth maakten ook de hertog en hertogin van Cambridge deel uit van de opening, toch de meest prestigieuze dag van het event. Hertogin Kate had het kledingmemo van de Queen gekregen en was ook in het blauw, van Elie Saab met een hoed van Philip Treacy.

Na twee keer wit kant te hebben gedragen op Ascot was blauw kant niet echt een spectaculaire stijlbreuk, maar het moet gezegd worden: Kate zag er zo beeldig uit dat we haar bijna Catherine zouden gaan noemen.  

De Future Queens zaten gezusterlijk samen in een koets, Camilla in lichtroze met haar favoriete parelsnoer.

Tegenover hen kroonprins Charles die zo te zien tijdens de lunch al een wijntje had genuttigd en prins William, die altijd een beetje lacherig wordt van een hoge hoed. 

Wit kant was er overigens óók, all over lady Kitty Spencer (het nichtje van prinses Diana) die een indrukwekkende antenne op haar hoofd torste. Burggravin Weymouth, Emma Thynn, had ook het memo over iets blauws dragen gekregen. Misschien iets grotere schoenen kiezen, volgende keer? 

Ascot is het bekendste paardenrace-evenement ter wereld en een hoogtepunt in het societyjaar, compleet met strenge dresscode (geen blote schouders voor de dames, verplicht een hoed en de mannen in jacquet of toch tenminste een chic pak.

En daar houdt iedereen zich keurig aan (anders kom je er ook gewoon niet in.)

Prinses Eugenie van York ging voor de Lelijkste Uitdagendste Outfit van 2019 en prinses Beatrice haakte trouw aan bij het korenbloemblauwe thema.

Het was niet echt een 'winning!' fashion moment voor de Yorkies… 

Sophie, de gravin van Wessex en een schoondochter van de Queen, had zich voor haar kleedje laten inspireren door het behang van de logeerkamer.

Of door de slaapkamer van Hyacinth Bucket, sorry, Buckét.

En prinses Anne kwam zoals gewoonlijk in een outfit die ze al dertig jaar bezit #royalconsuminderaar.

Er werd wat gekout…

..en geboomd en het leek niet over de paarden te gaan. 

De 'Royal Meeting' die in juni wordt gehouden bestaat uit een groot aantal grote races. Leden van de Britse Koninklijke Familie zijn deze dagen altijd aanwezig, ze komen vlak voor het begin binnen in een koets, altijd leuk voor wat pump & circumstance en een wuifmomentje. Ze reiken ook om de beurt de prijzen uit. De belangrijkste race is de Ascot Gold Cup, die wordt meestal door de Queen zelf gegeven.

De Majesteiten leken zelf ook lol in het uitje te hebben. En terecht.  

 

Foto's © Hollandse Hoogte, PA Images, BSR Agency, PPE Agency   

Laatste nieuws

Zie ook