Lá báistí: Oranjes op staatsbezoek in Ierland

Allemaal! 'Rí Willem-Alexander agus Banríon Maxima!'

Lees ook

Keltische knopen, stromende regen, onverstaanbare klanken en heel veel klaver – de Oranjes zijn in Ierland! 

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn vandaag, morgen en overmorgen op staatsbezoek in Ierland. Het koninklijk paar is er op uitnodiging van president Michael D. Higgins (het baasje van de Berner Senners die hertogin Meghan bij het bezoek van de Sussex'jes helemaal inpakten). Minister Blok (Buitenlandse Zaken) en minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zijn er ook bij.

Voor Willem-Alexander was het een béétje 'de dag die je wist dat zou komen'. In 1978 was het bij een fotomoment in Ierland dat hij (11 jaar oud en een béétje opstandig) "Alle Nederlandse pers, opgerot!" riep, een uitspraak die hem is blijven achtervolgen en eentje die hij graag als afschrikwekkend voorbeeld voor de A'tjes mag aanhalen. Inmiddels 41 jaar later is hij een stuk vrolijker en relaxter in zijn omgang met de pers en zal hij eerder met genoegen kijken naar de mediastoet – ruim dertig journalisten, waaronder zes fotografen – die verslag doet van het bezoek. 

Lekker overvliegen in de nieuwe PH-GOV zat er nog niet in. Volgens The Royal Insider is de oplevering van het nieuwe regeringstoestel vertraagd, zodat het gezelschap met de tijdelijke privéjet reist. Dus: € 92,7 miljoen euro en dan heb je een jaar later nog niks.

Terwijl iedereen nog vlijtig studeerde op de aankondiging van de president, ging het staatsbezoek van start in Dublin…

…met indrukwekkende dubbele plu's #epic

…waaronder president Higgins en zijn echtgenote Sabina Higgins het Koninklijk Paar ontvingen bij Áras an Uachtaráin, de ambtswoning van de president.

En het is altijd hilarisch als je bij een uitgaand Nederlands staatsbezoek aan Ierland wordt vereerd met het Zweedse volkslied.

Máxima droeg een Claesje die volgens Inspecteur Droogendijk een Afrikaanse touch heeft…

…maar met een beetje fantasie kun je er ook Keltische versieringen in zien: Ierland heeft eigen goudmijnen.

Het gastenboek werd getekend en HM stond er best shiny bij; een béétje leprechaun zou hebberig worden van al dat goud. 

Na de welkomstceremonie…

…en de inspectie van de wacht vond een gesprek plaats.

De ontvangst met de kinderen werd wegens 'Lá báistí' (Iers voor 'Het plenst')  naar binnen verplaatst…

…waar het hele gezelschap even kon opwarmen. 

In de tuin plantten de Oranjes volgens Ierse traditie een boom (alles stond al klaar en de boom zal later worden verhuisd, dus het was vooral voor de show). Daarna luidden ze de vredesbel. De vredesbel was ver lopen in de regen en werd opgewekt geschrapt. All in a days work, mensen.

Vervolgens legden Willem-Alexander en Máxima in de Garden of Remembrance in het centrum van Dublin een krans…

…ter nagedachtenis aan de mannen en vrouwen die omkwamen bij de strijd om de Ierse onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk.

In de middag vond in het Leinster House, het nationale parlement, een ontmoeting plaats met de voorzitters van het Huis van Afgevaardigden (Dáil) en de Senaat (Seanad). Verder stonden IT en Tech centraal bij een bezoek aan Dogpatch Labs, een start-up hub gevestigd in het hart van Dublin’s ‘Silicon Docks’.

De eerste dag van het staatsbezoek werd afgesloten met een staatsbanket in het presidentieel paleis, waar beide staatshoofden een toespraak hielden. Máxima had de Broccoli van Taminiau ingepakt, een sterk staaltje Diplomatic Dressing, gezien het feit dat groen zo'n beetje de nationale kleur van Ierland is. De jurk komt hier op een of andere manier meer tot zijn recht dan tijdens zijn debuut bij het staatsbezoek aan Portugal

Zó herkenbaar… she's one of us!

En bij het Emerald Island horen natuurlijk smaragden. 

Heel veel grandeur had het presidentieel paleis niet te bieden, maar het kan natuurlijk ook niet altijd druipen van het bladgoud. 

De eerste dag van het staatsbezoek is echter gewonnen door Sabina Higgins, de vrouw van de Ierse president, die heerlijk danste op 'Molly Malone', een van de bekendste volksliedjes van Ierland. Wat een leuk mens, gotta love her!

 

Foto's © PPE Agency, ANP, Nederlandse Ambassade in Ierland

Laatste nieuws

Zie ook