Koning Willem-Alexander krijgt de Kousenband!

Zijne Majesteit kan voortaan pronken met de hoogste Britse ridderorde.
Koning Willem-Alexander krijgt de Kousenband!

Volgende week maandag gaat het gebeuren. Decor: Windsor Castle. Blonde reus: koning Willem-Alexander, in een lange fluwelen mantel, met een hoed met een pluim op zijn hoofd. Happy claps!

Zijn Majesteit wordt door Hare Majesteit Koningin Elizabeth II geïnstalleerd in de ‘Most Noble Order of the Garter’, de Orde van de Kousenband. Dat is de hoogste ridderorde van het Verenigd Koninkrijk (en wereldwijd wordt ie officieus gezien als de hoogste ridderorde ever – het is echt een dingetje).

Tijdens een jaarlijkse ceremonie in St. George's Chapel bij Windsor Castle, wordt hij geïnstalleerd als ‘Supernumerary Knight of the Garter’.

De koning is tijdens het staatsbezoek van het Koninklijk Paar aan het Verenigd Koninkrijk op 23 en 24 oktober 2018 door Koningin Elizabeth II tot ridder in deze Orde van de Kousenband benoemd.

Ook koning Felipe VI van Spanje wordt tijdens de ceremonie op 17 juni geïnstalleerd als ‘Supernumerary Knight of the Garter’. Die benoeming ontving hij tijdens een staatsbezoek in 2017, er was eerder geen gelegenheid om de ceremonie mee te maken.

Dus: twee Royal Reuzen, fabuleuze traditionele kostuums, pump & circumstance zoals alleen de Britten dat kunnen én twee koninginnen die zullen willen schitteren voor volk en vaderland. Laten we het zo zeggen: we hebben álle vertrouwen in koningin Máxima.  

De Orde van de Kousenband is in 1338 door koning Edward III opgericht en daarmee de oudste en hoogste ridderorde van het Verenigd Koninkrijk.

Koningin Elizabeth staat aan het hoofd van de orde. Naast leden van de Britse Koninklijke Familie telt de orde vierentwintig ridders en dames, die door Koningin Elizabeth zijn benoemd vanwege hun bijzondere verdienste voor het algemeen belang.

Daarnaast maken enkele buitenlandse staatshoofden deel uit van de orde: de Supernumerary Knights and Ladies. Ook prinses Beatrix der Nederlanden is sinds 1989 lid van deze orde en koningin Margrethe van Denemarken hoort er ook bij. Willem-Alexander bevindt zich dus in illuster gezelschap. En volgende week lees je er alles over, op Beau Monde! 

Foto's © The Royal Family, BSR Agency, ANP, Getty Images

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f10494cb4c30', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });

Laatste nieuws