Oranjes: tech, economie, Ivanka en een malle jurk

Het was een... nuttige week, meer kunnen we er niet van maken.
Oranjes: tech, economie, Ivanka en een malle jurk

Koning Willem-Alexander was zo goed als onzichtbaar, zijn broer Constantijn kreeg leuk nieuws en koningin Máxima was deze week vooral Royal Econome. We nemen de agenda even met je door.

MAANDAG

Zijne Majesteit de Koning maakte een koninklijke kickstart door op Paleis Noordeinde achtereenvolgens (vlnr) de ambassadeurs mr. R.S. van Ees (Boekarest), mevrouw ir. C.G.M. Tjoelker-Kleve (Cotonou), mevrouw drs. H. Samson (Bern) en mevrouw T. Gongrijp (Colombo) te beëdigen. Goed om zoveel diplomatieke Girl Power bij elkaar te zien.

Prins Constantijn had een goede dag: hij kan voorlopig door met zijn werk als aanjager van Start-Ups, iets waarmee hij Nederland de afgelopen tijd leuk op de kaart zette.

DINSDAG

Koningin Máxima hield in het World Forum Den Haag de openingstoespraak ter gelegenheid van de Global Entrepreneurship Summit 2019. Thema van de bijeenkomst was ‘The Future Now’. Het accent lag op de inzet van technologie en innovatie voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken zoals betere gezondheidszorg en de vermindering van het gebruik van plastic.

De conferentie was ook bedoeld voor het sluiten van zakelijke overeenkomsten. Het was de eerste keer dat de GES in een lidstaat van de Europese Unie wordt gehouden. De jurk was een bizarre keuze voor de gelegenheid, maar vooruit - in de categorie Best In Máxima's Malligheid scoort ie nog aardig. 

Professor Pieter had zaken in Leiden te doen (en duidelijk geen last van parkeerstress).

En - altijd gezellig - prinses Margriet was er ook bij.

WOENSDAG

In haar rol als speciaal pleitbezorger voor de VN had koningin Máxima een ‘women economic empowerment’ meeting met vertegenwoordigers van de W20 op Paleis Noordeinde.

Het betrof hier een groep internationale vrouwelijke leiders uit de publieke en private sector, die kwam praten over inclusieve economische groei voor vrouwen.

's Avonds was Ivanka Trump (die eerder ook al een ontmoeting had met prins Constantijn die eveneens op de GES conferentie was), over de vloer te Huis Ten Bosch. De First Daughter was in Nederland voor een speech tijdens de Global Entrepreneurship Summit die Máxima een dag eerder opende. "Ik wil ook een bijzondere shout-out geven aan koningin Máxima," zei Ivanka tijdens het congres. "Ze is zo'n ongelooflijke leider als het gaat om toegang tot financiële middelen. Haar hart klopt voor dit onderwerp en ze steekt er veel energie in. Ik heb haar overal ter wereld over dit probleem zien spreken. Al lang voordat anderen het er over hadden."

       Dit bericht bekijken op Instagram             

Thank you Netherlands! The Global Entrepreneurship Summit was an important opportunity to advance #WGDP!

Een bericht gedeeld door Ivanka Trump (@ivankatrump) op

Ook in het AD was Ivanka vol lof over Máxima: "Ik heb Hare Majesteit in maart 2017 voor het eerst ontmoet bij de W20," aldus Trump. "Dankzij onze gedeelde interesses en het feit dat we ons allebei inzetten voor de economische zelfstandigheid van vrouwen, is sindsdien een geweldige relatie ontstaan. Ik bewonder haar passie, moed en leiderschap. En ik waardeer onze vriendschap." En dan was er niet één lakei of A'tje in de buurt die hier even een foto van kon maken? Krijgen we dan nooit iets van het Paleis van 60 Miljoen Euro te zien, al is het maar een werkvertrek? 

DONDERDAG

Geen Oranje te bekennen, daarom maar even een Royal Testbeeld. 

VRIJDAG

Prinses Laurentien nam het eerste exemplaar in ontvangst van de bloemlezing 'Lees!', samengesteld door burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. In het kader van het 50e Poetry International Festival selecteerde hij zijn 50 meest geliefde gedichten uit de wereldpoezië. En daar kun je de taalprinses voor bellen.

Soms staan er in de Royal Agenda organisaties die je werkelijk niet zou kunnen bedenken. Zo was prinses Beatrix aanwezig bij de viering van het 250-jarig jubileum van het Bataafsch Genootschap der Proefondervindelijke Wijsbegeerte. Allrighty. 

Onder het motto ‘Certos Feret Experientia Fructus’ ofwel ‘de ondervinding zal betrouwbare voortbrengselen geven’ levert het genootschap een bijdrage aan de wetenschappelijke en industriële ontwikkeling van Nederland, en die van Rotterdam in het bijzonder. Beatrix is er beschermvrouw van. En wilder dan dit werd het niet.

ZATERDAG

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren met de A'tjes in het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker. En omdat dat blijkbaar staatsgeheim is, zijn er geen beelden van (deze foto is uit 2016), want 'privésfeer'. Eyeroll. Dat doen andere koningshuizen toch echt beter: geef achteraf een foto vrij, hou het zelf in de hand, hoe erg is dat nu helemaal en hoe leuk is zoiets voor een unieke plek? Het planetarium heeft een 200 jaar oud schaalmodel van het zonnestelsel, dat is prachtige NL Promotie #gemistekans.

ZONDAG

Laten we ervan uitgaan dat er ook een Bossche Bol in zat voor de prinses.

Foto's © ANP

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f1048936a618', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });

Laatste nieuws