Beautyspecial: dit zijn Leco’s hairdo’s & don’ts

Met de handen in het doffe/vette/te korte/futloze/dunner wordende haar?

Lees ook

Met de handen in het doffe/vette/te korte/futloze/dunner wordende haar? Niet gaan stressen (dat is heel slecht voor je lokken!), want beautygoeroe Leco geeft antwoord op 25 prangende haarvragen.

PRODUCTIE: MARJOLEIN VERMEIJ, FOTO'S NICK VAN ORMONDT

Is het slecht om iedere dag mijn haar te wassen?
“Dat ligt aan de producten die je gebruikt. Als je iedere dag wast met een sterk ontvettende shampoo, dan breng je de hoofdhuid uit balans. Met mildere producten is het minder problematisch. Maar ik zou zeggen: was om de dag, of om de twee dagen.”

Is het erg om met nat haar te gaan slapen? En om nat haar te borstelen?
“Af en toe slapen met nat haar kan heus geen kwaad, maar zo'n geplette haardos is natuurlijk niet optimaal. Dus nee, liever niet. En als je nat haar borstelt: wees voorzichtig. Begin aan de punten en werk langzaam naar de hoofdhuid toe. Als je roekeloos begint te kammen, trek je er onnodig haren uit.”

Hoe kan ik mijn geverfde kleur zo lang mogelijk mooi houden?
“Heel simpel: kies een shampoo voor gekleurd haar, of een shampoo waar een nuance van jouw kleur in zit. Daar zijn er tegenwoordig genoeg van. Een zilvershampoo zorgt er bijvoorbeeld voor dat je je blonde coupe langer fris houdt.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lekker glammen met de leuke @fienvermeulen91 …#lecolook #hair #makeup

Een bericht gedeeld door Leco van Zadelhoff (@lecolook) op

 Ik vind af en toe een grijze haar tussen mijn donkerbruine haren. Wat kan ik doen, zonder meteen over te stappen op verven?
“Wanneer mijn klanten niet willen verven of kleurspoelen – wat ik begrijp, want als je er eenmaal aan begint zit je eraan vast – dan kijk ik op welke plekken het grijs zit en verf ik dat heel lokaal in de eigen kleur. Er blijft dan misschien her en der een verdwaalde grijze haar zitten, maar dit is wel dé manier om het probleem zo natuurlijk mogelijk te coveren.” 

Hoe houd ik mijn grijze haar mooi van kleur?
“Één woord: zilvershampoo! Alle blonde en zilverkleurige coupes vragen om zilvershampoo. Dat geldt trouwens ook voor mannen met grijs haar. Ik gebruik 't zelf ook.”

Mijn haar wordt dunner naarmate ik ouder word. Hoe behoud ik mijn jeugdige uitstraling zonder het te verven?
“Het is nu eenmaal een feit dat de meeste mensen dunner haar krijgen als ze ouder worden. En wil je niet werken met kleur, dan moet je kijken naar de coupe. Ben je gewend je haar uit je gezicht te dragen? Dan moet je misschien eens een pony overwegen. Of ga voor iets korter aan de zijkant en meer volume bovenop. Dat kan al een enorm verschil maken.”

Hoe houd ik mijn hairextensions mooi?
“Heb je goedkope extensions, dan mag je er wat mij betreft wasverzachter in gooien. Heb je dure extensions van echt haar – de Chanel-jasjes onder de extensions – dan behandel je ze met dezelfde producten als je eigen haar. Dat wil zeggen: een goede shampoo, een conditioner en eens in de twee weken een lekker maskertje. Je extensions missen de voeding die je eigen haar van binnenuit krijgt, dus ze verdienen dat maskertje écht.”

Mijn haar is vaak statisch. Hoe kom ik daar vanaf zonder dat er bussen haarlak doorheen gaan?
“Heel simpel: spray een beetje lak op je borstel of kam, en haal deze dan door je haar heen. Je zult zien dat het statische direct minder wordt.”

Zijn er trucjes om mijn haar sneller te laten groeien?
“Haargroei hangt samen met de bloedcirculatie: als je het haarzakje kunt voorzien van een betere bloedtoevoer, kan het haar sneller gaan groeien. Dat kan door middel van hoofdhuidmassages, die worden bij salons tegenwoordig veel aangeboden. Je kunt ook werken met bepaalde etherische oliën, of natuurlijk met haargroeimiddelen. Die moeten dan het ingrediënt minoxidil bevatten.”

Mijn haar oogt dof. Hoe komt dat en wat kan ik ertegen doen?
“Een doffe uitstraling kan drie oorzaken hebben. Één: je gebruikt de verkeerde shampoo die niet past bij jouw haartype. Check in dat geval of een shampoo-wissel het probleem kan oplossen. Twee: er is sprake van chemische beschadiging door verven of blonderen. Dat zal minder vaak het geval zijn, want gelukkig zijn kleurproducten tegenwoordig een stuk minder schadelijk dan vroeger. De meest voorkomende oorzaak van dof haar: hitte! Ik zie soms lokken die bijna gefrituurd zijn door de stijl- of krultang, logisch dat ze dan dof worden. Gebruik een hittebeschermer en zet de föhn op een lage temperatuur.”

Hoe kan ik mijn haar 's ochtends zo snel mogelijk drogen?
“Kam je haar onder de douche – het liefst wanneer de conditioner er nog in zit. Spoel uit en knijp het overtollige water eruit. Wikkel je hoofd in een handdoek. Ondertussen lekker tanden poetsen en opmaken. Tegen de tijd dat je klaar bent, heeft de handdoek het grootste deel van het water opgenomen en is de boel zo goed als droog. Dan hoef je nog maar heel even te wapperen met de föhn.”

Welk kort pittig kapsel is wél leuk?
“Bij het woord 'pittig' krijg ik al jeuk. Mensen denken altijd dat ik kort haar per definitie niet mooi vind, maar dat is niet waar. Kijk maar naar Caroline Tensen, zo'n coupe vind ik prachtig. Wat ik heb gemerkt na 25 jaar kapperservaring, is dat je moet kijken naar het gezicht. Is dat grof of juist fijntjes? Dicteert het een lok, of eerder een pony? Als de contouren bij de oren en nek kort zijn, moet er bovenop het hoofd wat gebeuren om het in balans te houden. En denk vooral niet dat kort haar makkelijk is. Lang is véél makkelijker! Een korte coupe moet vaker geknipt worden om het model erin te houden. En bovendien moet je altijd in de overdrive met make-up, om de vrouwelijkheid te bewaren.”

Ik heb na een kappersbezoekje al snel weer gespleten punten. Wat kan ik hieraan doen?
“Haar gaat splijten als het te weinig voeding krijgt. Gebruik dus een serum in de puntjes om het wat extra's te geven. Wees voorzichtig met borstelen, want door onvoorzichtig borstelen kun je ook gespleten punten krijgen. Er zitten misschien geen zenuwen in je haar, maar je lokken hebben wel degelijk gevoel. Jij voelt het weliswaar niet als je er een te hete tang in zet of het te hard borstelt, maar je doet je haar daarmee pijn. Behandel je haar alsof het je huid is en wees voorzichtig.”
Mijn haar wordt snel vet, wat kan ik daaraan doen?
“Laat een goede haaranalyse maken bij je kapper. Komt het vette door je hoofdhuid, door je haar zelf, of is de oorzaak misschien hormonaal? Op basis daarvan kies je de juiste producten. Vaak komt vet haar door een wat sterkere talgafscheiding bij de hoofdhuid. In dat geval kies je een shampoo die de hoofdhuid reguleert, maar die de lengtes respecteert en voedt.”

Help, mijn geblondeerde haar is geel uitgevallen. Hoe kan ik dat fixen?
“Meteen terug naar de kapper, en vragen om een toner. Probeer de boel nooit thuis te fixen, dan loop je het risico dat je haar spijkerbroekenblauw uitvalt, of juist asgroen. Een goede kapper weet hoe je het haar kunt neutraliseren en hoe je met een toner de kleur naar wens kunt krijgen.”

Ik heb bij periodes last van haaruitval. Wat kan ik daartegen doen?
“Tja, je hoort vaak mensen over het slikken van vitamines, en biergist. Mijn advies is vooral: kijk waar het probleem vandaan komt. Ik merk dat stress vaak een factor is. Ik heb klanten waarbij het haar de ene week fantastisch zit en de andere week futloos. Als ik vraag of ze een drukke week hebben gehad, is het antwoord bijna altijd 'ja'. Pak je de oorzaak van de stress aan, dan pak je het haaruitval aan.”

Ik twijfel al een tijdje of ik een pony zal laten knippen. Is een pony nog in?
“Een pony is net als de rode lip: een klassieker, en dus nooit echt uit de mode. Het kan heel probleemoplossend werken, bij vrouwen die zich storen aan rimpeltjes in hun voorhoofd bijvoorbeeld. Of als ze vinden dat hun ogen te veel hangen. Kijk vooral of een pony past bij de vorm van je gezicht. Bij een rond gezicht werkt 't bijvoorbeeld niet. Dat is alsof je een skippybal extra accentueert; wil je niet. En bedenk goed: voordat een pony weer bijgegroeid is, ben je wel even zoet.”

Ik heb al jaren hetzelfde kapsel en wil nu echt wel eens wat anders. Wat zijn de coupes van dit moment?
“Écht lang haar is even voorbij. We zien vooral variaties van de bob: van de korte op oorlengte en die tot op de schouder, tot de ultralange bob óver de schouder. Daarbij is de coupe recht afgeknipt en zijn de voorste plukjes net iets langer.”

Wat zijn de kleurtrends van deze zomer?
“Ik vind dat je je niet té veel moet laten leiden door trends. We zitten in een tijdperk waarin alles kan en alles mag. Zwart, blond, highlights, kopertinten, pastel, regenbogen, smurfenblauw; niks is te gek. Wat we wél echt gaan zien, is meer warmte. Na de periode van koele en assige tinten, gaan we meer werken met warme kopertinten.”

Hoe kan ik mijn haar blonderen zonder het al te veel te beschadigen?
“In mijn inbox op Instagram krijg ik dagelijks berichten van mensen die zélf hun haar hebben geblondeerd en waarbij dat helemaal verkeerd heeft uitgepakt. Doe dat dan ook niet. Blonderen is hogere wiskunde. Je moet verstand hebben van de haarkwaliteit, de verf, de inwerktijd. Laat het daarom altijd over aan een expert. Door de komst van Smartbond – een product dat je haar beschermt tijdens het kleuren – is blonderen lang niet meer zo schadelijk als vroeger. Daardoor is véél meer mogelijk op gebied van blonderen en kleuren, maar het blijft iets wat je moet overlaten aan je kapper.”

Lijdt mijn haar eronder als ik vegan of vegetarisch eet?
“Ik kan soms aan een huid zien dat iemand er een vegan of vegetarisch eetpatroon op nahoudt. Ook aan de hand van iemands haar heb ik soms een vermoeden, dat dan vaak blijkt te kloppen. Haar heeft bepaalde vitaminen en mineralen nodig; misschien mis je die in je voeding. Zorg er in dat geval voor dat je die bouwstoffen uit supplementen haalt.”

Hoe kan ik mijn haar beschermen tegen de zon?
“Ten eerste: spoel na het zwemmen altijd je haar uit met zoet water. Zo blijft er geen chloor of zout in achter. Gebruik daarnaast een product met beschermingsfactor. Want waarom zou je dat wel doen voor je huid, maar niet voor je haar? Zo'n spray of olie met factor voedt je haar ook meteen.”

Wat is een coupe die feestelijk is, maar die ik wel snel voor elkaar heb?
“Enorm getoupeerde bouwwerken zijn niet meer van nu, simpele coupes zijn veel hipper. De hoge knot kan sexy zijn, vooral in combinatie met een rode lip en goede wenkbrauwen. Eitje: met je hoofd naar voren hangen, je haar samenbinden in een super hoge staart en er vervolgens een knotje in rollen. Nog een goede tip: werk met een haaraccessoire. Mooie schuifjes en haarbanden zijn enorm in opkomst. Wat ik ook wel eens doe, is naar de bloemist gaan voor een mooie, grote bloem en wat groen. Ik leg dan het haar naar één kant en zet er zo'n bloemwerkje in.”

Hoe houd ik mijn kroeshaar gezond?
“Over kroeshaar wordt – door mensen die zelf géén kroeshaar hebben – vaak gedacht dat dat type haar heel sterk is. Niets is minder waar, want kroeshaar is juist breekbaar en kwetsbaar. Je moet er voorzichtig mee omgaan, en het goed voeden. Ik gebruik graag producten van Mezani, een merk speciaal voor black hair.”

Mijn haar is uitgevallen door ziekte. Waar vind ik de beste pruik?
“Door mijn werk weet ik wat de kracht van haar is en hoeveel power een mooie coupe kan geven. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die zich specialiseren in haarwerken. Ik werk graag samen met Hair Consultancy Bussum, zij maken prachtige creaties, bij ziekte, maar ook in de glamourhoek. Tip: kies voor een pruik die qua haarstructuur lijkt op je eigen haar. Als je het dicht bij jezelf houdt, oogt dat het meest natuurlijk.”

Laatste nieuws

Zie ook