Staatsbanket! Queen en Trump proosten op elkaar

Tiara Alert! Code Glamour! Dit waren de mooiste looks van het staatsbanket.

Lees ook

Als de Amerikaanse presidentiële familie en de Britse koninklijke familie een feestelijk vorkje prikken, dan wéét je dat het troonzaalbreed haute couture en tiara's wordt.

Donald en Melania Trump houden van een beetje grootse entree en chopperden dan ook van de Amerikaanse ambassade naar Buckingham Palace. Het zou een ritje van 7 minuten met de auto zijn geweest, maar veiligheid voor alles en in een loodzware marinehelikopter weet meteen iedereen dat je eraan komt. Zeker als je ook nog eens een kwartier te laat komt, wat wel een béétje een faux pas is. Maar goed, ze liepen hand in hand over het gras, dus Mel had blijkbaar een milde bui.

Eenmaal binnen werd er even geantichambreerd voor men samen naar de balzaal liep.

Hare Majesteit had haar kleedster Angela Kelly een jurk laten maken en had de Burmese Ruby Tiara uit de kluis laten halen. Melania droeg haute couture van Dior. Camilla, de hertogin van Cornwall, droeg een Bruce Oldfield japon en de Greville tiara. Het ontbreken van handschoenen zou een faux pas zijn, maar Cam leek er niet wakker van te liggen.

De Burmese Ruby Tiara zien we niet zo vaak, Hare Majesteit was vermoedelijk op zoek naar een beetje kleur tussen al dat wit. 

Catherine, de hertogin van Cambridge droeg voor het eerst haar recentelijk gekregen GCVO lint (blauw met rood en wit, Victoria Orde) samen met haar Royal Family orde. De Victoria Orde kreeg ze voor haar 8ste huwelijksverjaardag met prins William. Het is niet makkelijk een jurk te vinden die al die vrij aanwezige versierselen een beetje fashionable accommoderen, maar ze koos voor een Alexander McQueen in wit, zoals ook hertogin Camilla meestal doet.

Het is een béétje bridal, maar bij zo'n gelegenheid wegen de ordes zwaarder dan de jurk – het is wat het is. 

Op heur hoofdje de Lover's Knot Tiara, een van de mooiste stukken uit de Koninklijke Collectie, die Kate recentelijk al vaker heeft gedragen: dit is het zevende uitje voor deze topper. Het was ook de favoriet van haar schoonmoeder, prinses Diana.

De oorbellen zijn gemaakt van diamanten en saffieren en behoorden ooit aan de Queen Mum. Kate droeg ze in 2015 ook al eens, ze begint aardig thuis te raken in de schatkamer.

Naast prins William premier May, zo te zien in de rouw over haar laatste dagen. 

Prinses Anne zat in de professionele prinses-stand.

En ook prins Edward zat lekker in de wedstrijd.

Sophie, gravin van Wessex, was voor het eerst in jaren weer eens met haar trouwtiara te zien. Het is aan dit screenshot niet af te zien, maar ze is een enige tafeldame, dus Ivanka zat goed. In een blauwe Carolina Carrera.

Eric Trump (het derde kind van Donald) en zijn vrouw Lara Lea Yunaska arriveerden voor Donald, die als eregast in de staart van de aankomsten zat. Lara droeg een beeldige Monique Lhuillier.

Het staatsdiner had plaats in de balzaal van Buckingham Palace…

die de afgelopen dagen met inzet van velen…

…is omgetoverd tot een zaal (we maken ons wel een beetje zorgen over die scheve kaars hier – Mr. Carson would not approve!) …

…die een groot staatsdiner waardig is. Op het menu: 

  • Gestoomde heilbot, waterkersmousse, asperges en kervelsaus
  • Windsor lamszadel met kruidenvulling, voorjaarsgroenten met portsaus
  • Zandgebak met aardbeien en room van citroen en verbena
  • Vers fruit assorti, koffie en petit fours

En deze wijn kost 'slechts' 1400 pond (1576 euro) per fles. Die lag overigens al járen in de wijnkelder: ze koopt ze in het botteljaar en betaalt dan niet de hoofdprijs. Niet bekend is of The Donald ook in deze entourage zijn geliefde hamburger voorgeschoteld heeft gekregen. Op de U-vormige tafel die nog uit de tijd van Henry VIII stampt (een smulpaap van jewelste; die tafel heeft echt alles al gezien en zou zelfs van een KFC-emmer niet zijn verschoten). 

Het diner begon om half negen plaatselijke tijd en het satirische Twitter alter-ego van de Queen liet ook nog even van zich horen. 

Voor wie er niet genoeg van kan krijgen!

Foto's © ANP, The Royal Family, Kensington Palace, Eric Trump  

Laatste nieuws

Zie ook