doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_below_menu_allpages');

Oud-koning Juan-Carlos van Spanje (81) zwaait af

De vader van koning Felipe trekt zich terug uit het openbare leven.
.
Oud-koning Juan-Carlos  van Spanje (81) zwaait af

Ooit een verbinder, later omstreden playboy en een royal van de oude stempel die nog wel eens meende boven de wet te staan: kleurrijke oud-koning Juan Carlos (81) gaat met pensioen.

doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_in-content_top_article');

Juan Carlos stelt in een brief aan zijn zoon Felipe, die is gepubliceerd op de website van het hof, dat het na vijf jaar tijd is voor een nieuw hoofdstuk in zijn leven. Volgens het voormalige staatshoofd heeft hij zijn beslissing vorig jaar gemaakt nadat hij zijn 80e verjaardag en het 40-jarig bestaan van de Spaanse grondwet had gevierd.

Op 2 juni, precies vijf jaar nadat hij aankondigde afstand van de troon te willen doen, trekt de vader van koning Felipe van Spanje zich terug uit het openbare leven.

“Met een weloverwogen overtuiging heb ik vandaag mijn verlangen geuit om deze stap te zetten en op 2 juni te stoppen met alle institutionele activiteiten”, aldus Juan Carlos. “Ik neem deze beslissing als een trotse vader en met grote genegenheid. Een dikke knuffel van je vader”, zo sluit hij de brief af. Aaah.

Het aantal publieke optredens van Juan Carlos was sinds zijn troonsafstand in 2014 al beperkt. Hij kampt met een slechte gezondheid en Felipe hield zijn vader liefst een beetje uit beeld vanwege de vele controverses die aan hem kleefden en die variëren van chronische ontrouw, tot wereldvreemd gedrag, het jagen op olifanten en scharrig (en mogelijk onwettelijk) gedoe met geld.

De koning-emeritus houdt zich daarom voornamelijk met liefhebberijen als zeilen, lekker eten, het bijwonen van stierengevechten en uitstapjes naar de Formule 1 bezig, activiteiten die een oud playboy waardig zijn. Omdat zo'n flamboyante man toch wel gemist zal worden wat foto's van zijn leven tot nu toe.

Foto's © ANP, BSR Agency, Casa Real, Getty Images

doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws