Huh, is Meghan nu opeens toch een prinses?

Zó heet Hare Koninklijke Hoogheid formeel.

Lees ook

De geboorteakte van Baby Archie vertoont een opvallend detail: hertogin Meghan staat er als prinses genoteerd. Hoe zit dat?

Het was even wachten op de geboorteakte, die bevestigde dat Meghans gewenste thuisbevalling niet door is gegaan. Zoals we al eerder meldden beviel ze in het Portland Hospital van haar eerste kind. Op de akte staat ze als 'Rachel Meghan Her Royal Highness The Duchess of Sussex' met als baan: 'Princess of the United Kingdom'.

Dat zit zo: toen ze vorig jaar met prins Harry trouwde, werd ze formeel gezien 'Her Royal Highness, Princess Harry of Wales', daarom staat ze zo vermeld op het geboortebewijs. Ondanks deze prinsessentitel zal ze nooit bekend staan als prinses Meghan, omdat ze niet in de koninklijke familie geboren is, maar getrouwd is.

Volgens zeer oude regels is er blauw bloed nodig om prinses voor de voornaam te mogen zetten. Om die reden is hertogin Kate officieel prinses William van Wales en was Diana wel prinses van Wales maar formeel nooit prinses Diana. En is het wel prinses Beatrice en prinses Eugenie van York: zij zijn als prinses geboren. 

In het dagelijks gebruik is het officieel Catherine, hertogin van Cambridge en Meghan, hertogin van Sussex. In de praktijk wordt eerder gesproken over hertogin Kate en hertogin Meghan.

Meghan zal haar titel de rest van haar leven houden (tenzij het inzet wordt van een eventuele scheiding). Als Charles III op de troon zit, wordt Kate 'Catherine, prinses van Wales'. Als William koning wordt zal ze formeel 'Hare Majesteit Koningin-Gemalin Catherine VI' worden. Prins George is dan de nieuwe prins van Wales, de titel die bij de kroonprins hoort.

Harry is zijn zoon overigens niet zelf gaan aangeven, de ambtenaar kwam naar Frogmore Cottage. It's good to be royal.

 

Foto's © ANP, PA, The Royal Family

Laatste nieuws

Zie ook