Oranjes: gedoe om een dansje en méér

Molen Hermien te Harreveld, hoe heerlijk Hollands wil je het hebben?

Lees ook

Windparken, scheepswerven, er werd heel wat afgeopend door de Oranjes, #volleagenda#corebusiness

MAANDAG

Er is wat gedoe over, maar beelden van Dancing Queen Máxima in Sevilla gaan onherroepelijk viraal en het is de beste reclame voor Nederland en het koningshuis ooit. Net als de A'tjes in flamencojurken: wauw! 

Koningin Máxima zelf leek er overigens niet wakker van te liggen, die arriveerde in Ethiopië in haar rol als speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Je zou niet zeggen dat ze een fuifweekend achter de rug heeft, nietwaar? Jaloersmakend gestel. 

DINSDAG

Máxima was in Ethiopië druk aan het vergaderen…

…en ging daarna op veldbezoek…

…waar haar een allerliefst tapijtje wachtte. Ruim 65% van Ethiopiërs heeft geen toegang tot bank- of spaarrekening, lening, verzekering of digitale betaalmogelijkheden. Als pleitbezorger probeert Máxima daar verbetering in te brengen. 

En Inspecteur Droogendijk zat uiteraard on the kleding-case.

Koning Willem-Alexander was intussen bij de Mijnendienst en de Defensie Duikgroep van de Koninklijke Marine.

Daar kreeg hij een presentatie over de Nederlandse en Europese strategische belangen van een vrije doorgang op zee. Vervolgens sprak ZM met deskundigen over mijnendreiging en hoe de marine deze nu en in de toekomst aanpakt.

Tijdens de rondleiding door het Duikbedrijf demonstreerden specialisten diverse middelen en moderne zoekmethodes om mijnen te vinden en te ruimen. Daarnaast liet een duiker in een onderwatertank zien hoe onderhoud en reparaties aan marineschepen worden verricht middels onderwaterlassen.

Ook nam de koning een kijkje in duiksimulator ‘Medusa’. Duikers gebruiken deze simulator als test- en trainingsruimte. A good time was had by all. 

WOENSDAG

Máxima struinde nog door Addis Abeba op respect afdwingende hakken, om te kijken hoe het met de financiële diensten voor de armen gesteld was. 

Koning Willem-Alexander ontving weer een rondje ambassadeur om hun geloofsbrieven in ontvangst te nemen. Het ging ditmaal om de ambassadeur van de Volksrepubliek China, Z.E. Xu Hong…

…de ambassadeur van de Islamitische Republiek Iran, Z.E. Alireza Kazemi Abadi…

…en de ambassadeur van de Federale Democratische Republiek Ethiopië, Z.E. Million Samuel Gebre.

Daarna reed ZM naar Zeeland om daar Windpark Krammer in Bruinisse te openen. Het park is het grootste burgerinitiatief van Nederland en bestaat uit 34 windturbines op en rond de Krammersluizen.

Samen leveren de turbines circa 102 megawatt aan groene stroom. Hiermee kunnen ruim 100.000 huishoudens van energie worden voorzien. Laten we hopen dat hij in zijn memoires een hoofdstukje 'ludieke openingen' opneemt. 

Prins Bernhard had een goede dag: de Formule 1 keert definitief terug naar 'zijn' circuit in Zandvoort.

DONDERDAG

Willem-Alexander was aanwezig bij de viering van het 100-jarig bestaan van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer, waar hij professioneel naar zaken keek.

Tijdens het bezoek is er aandacht voor het moderne veterinaire laboratorium en het doorgeven van kennis op internationaal niveau over diergezondheid, veterinaire diagnostiek en laboratoriumonderzoek.

Daarna reed hij door naar Groningen voor een bezoek aan de door gasbevingen getroffen wijk Opwierde-Zuid in Appingedam. Hij sprak er met bewoners (en de onvermijdelijke burgemeester) over herstel, versterking en sloop/nieuwbouw van hun huizen.

Prinses Viktoria de Bourbon de Parme sprak in het Vredespaleis in Den Haag op het symposium 'Stop de oorlog tegen kinderen.' Ook zij ontkwam niet aan de burgemeester van dienst.

Máxima was weer in het land en opende de nieuwe werf van Feadship in de haven van Amsterdam. Feadship is een samenwerkingsverband van scheepswerven Royal Van Lent Shipyard en Koninklijke De Vries Scheepsbouw. De opening is onderdeel van de viering van het 170-jarig jubileum van Royal Van Lent Shipyard, dat al sinds 1849 een scheepswerf heeft op De Kaag.

Met de komst van de nieuwe werf in Amsterdam kunnen de scheepsbouwers langere en grotere jachten tot een lengte van honderdzestig meter bouwen en onderhouden.

Willem-Alexander zal niets van de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival hebben meegekregen, hij schoof aan bij een Iftar-maaltijd in de wijk Transvaal in Den Haag.

 VRIJDAG

Als er iets met molens te doen is, gaat prinses Beatrix op pad. Dus was ze aanwezig bij de viering van tweehonderd jaar molen Hermien in Harreveld. Deze beltkorenmolen is een Rijksmonument. Prinses Beatrix is beschermvrouwe van de Vereniging De Hollandsche Molen.

Koning Willem-Alexander en jarige koningin Máxima waren in de Ridderzaal – lekker dichtbij – aanwezig bij de viering van honderd jaar Algemeen Kiesrecht. In 1917 kregen alle mannen in Nederland actief kiesrecht, in 1919 werd dit ook voor vrouwen ingevoerd. De koning heeft ook kiesrecht en mag stemmen, maar doet dat niet, om echt boven de partijen te kunnen staan.

Het was niet alleen de verjaardag van HM, maar ook IDAHOT (International Day Against HOmophobia and Transphobia), reden om voor veel organisaties de regenboogvlag te hijsen. Máxima stak ze een hart onder de riem met regenboogoorbellen, wat een lief gebaar was #UnicornAlert!

 

Foto's © ANP, Koninklijk Huis, PPE Agency

Laatste nieuws

Zie ook