Koning Thailand gekroond in weelderige ceremonie

Een kat, een haan, sesamzaad, heilig water en bladgoud, héél veel bladgoud.

Lees ook

De driedaagse kroning van Thaise koning Vajiralongkorn (66) is van start gegaan met de te verwachten hoeveelheid ceremonieel waarbij het bíjna allemaal goud was, wat er blonk, het prullenbakje incluis.

Vajiralongkorn is al koning van Thailand (en ook wel bekend als Rama X) sinds de dood van zijn vader Bhumibol in 2016, maar wilde niet eerder gekroond worden omdat hij Thailand de kans wilde geven te rouwen om zijn geliefde vader. En misschien ook wel om zijn wat dubieuze reputatie als overjarige excentrieke playboy wat bij te schaven voor er officieel gekroond zou worden, wie zal het zeggen? Excuses voor het scharrige beeld, zelfs de grote persbureaus moeten het met screenshots doen.

De afgelopen dagen was hij al druk met de voorbereidingen voor de grote dag. Zo trouwde hij snel nog even met zijn vriendin Suthida, om een koningin aan zijn zijde te kunnen hebben. Check even het gouden prullenbakje rechts van haar.

En de koning bezocht verder heiligdommen en liet zich alvast een beetje extra aanbidden, om erin te komen.

In alle overheidsgebouwen hangt al een paar weken zijn (vaak verrassend jeugdige) portret, meters hoog. En in de bioscoop kregen Thai een filmpje te zien met zijn leven in een notendop: van prins, monnik en luchtmachtpiloot tot koning. Het moest bijdragen bij zijn mythe, die – eerlijk is eerlijk – nog een beetje moet groeien.

In de weken voor de kroning hebben ambtenaren water uit meer dan honderd bronnen uit het hele land gehaald tussen 11:52 en 12:38, wat in de Thaise astrologie een gunstige tijd zou zijn. Het water is vervolgens gezegend in grote Boeddhistische tempels voor het is samengevoegd in Wat Suthat, een van de oudste tempels van Bangkok, alweer tijdens een religieuze ceremonie.

Het belangrijkste moment van vandaag was een reinigingsritueel met dit heilige water in een ceremonie die een mengeling was van Brahmaanse en Boeddhistische rituelen.

Het werd over de koning gegoten om hem te reinigen. Vanwege de zedigheid liet hij hiervoor zijn tanktopje thuis en droeg een witte robe.

Acht mensen in totaal goten het water over zijn handen. 

Daarna ging Vajiralongkorn naar de Bhadrapitha troon waar hij onder een parasol met negen lagen zat, iets wat hij vrij berustend onderging. 

Hij kreeg hoe dan ook de regalia aangeboden. Het gaat om de volgende stukken:  

  • De kroon is gemaakt van goud en diamanten voor Rama I in 1782. Hij weegt 7,3 kilo en dat is een flink gewicht, dat de verantwoordelijkheid symboliseert die het staatshoofd moet dragen.
  • De koninklijke slippers, waaier en vliegenmepper zijn héél chique gebruiksvoorwerpen die nooit gebruikt worden (de koning heeft personeel om hem koelte toe te wuiven en vliegen voor hem te meppen).
  • Het zwaard staat voor wijsheid om het land te regeren. Volgens de legende is het gevonden op de bodem van het Tonle Sap lake in Siem Reap, Cambodja en als cadeau aan Rama I gegeven. Volgens de overlevering sloeg de bliksem op zeven plekken tegelijk in toen het zwaard in Bangkok arriveerde.
  • De scepter staat voor soevereiniteit, dat wil zeggen dat de koning autoriteit heeft (en in Thailand is dat ook echt zo, hij heeft aardig wat macht naar zich toegetrokken).

Tijdens de kroning werd ook Suthida, nog een paar dagen koningin-gemalin, in haar ambt bevestigd…

…door haar echtgenoot die haar de Orde van de Negen Juwelen gaf…

… onder de eerder genoemde parasol, die duidelijk voor de sier en niet functioneel is…

…en Suthida lijkt nog steeds flabbergasted over wat haar allemaal overkomt…

…want voor alle duidelijkheid: dit is zoals ze aan het begin van de dag aan haar 'kroning' begon, ten overstaande van de Koninklijke Familie…

…en ook de voornaamste minnares van Zijne Majesteit zat gewoon gezellig tussen de familie. Tiens! 

En intussen had haar voorganger huisarrest: gezien de manier waarop Vajiralongkorn met zijn exen omgaat, zijn Suthida's bekommerde blikken begrijpelijk.

Hoe dan ook, Hare Majesteit deed haar best.

Het moeilijkste moment voor de koning: lang stilzitten met een zeer zware kroon op zijn hoofd.

Hij leek dan ook opgelucht – al valt het moeilijk op te maken uit de beelden – toen dit deel van de ceremonie voorbij was. 

Na de kroning en inhuldigingsceremonie heeft Vajiralongkorn zijn eerste royal voornemen uitgesproken. Toen zijn vader in 1950 gekroond werd, zei hij: "Ik zal regeren met rechtschapenheid, voor het voordeel en het geluk van de Thaise mensen." Wat Vajiralongkorn zei is (nog) niet bekend, maar het zijn vermoedelijk woorden van gelijke strekking.

Na de kroningsrituelen was er een soort housewarmingsparty in het Grote Paleis. In de  Chakrapat Biman Royal Residentie brachten de vrouwen in de familie hem een kat, een witte haan, een maalsteen, een schaal groene kalebassen, een schaal rijstzaad, een schaal bonen en een schaal sesamzaad. De zaden representeren overvloed en vruchtbaarheid in de Thaise landbouw.

(c) The Sowards In Thailand

De haan is een symbool dat in Thailand veel voorkomt en komt uit een legende over een gevecht tussen de hanen van Thaise prins Naresuan met een Burmese prins die de weddenschap afsloten dat Thailand zich van Burma zou mogen afsplitsen als de haan van Naresuan won. Dat was het geval, de haan staat sindsdien voor victorie en succes. Het doel van de kat is niemand helemaal duidelijk, volgens de een is ie er om ratten te verjagen, volgens de ander is een kat een probaat middel tegen boze geesten.

Vajiralongkorn kreeg ook een gouden sleutel, symbool voor het feit dat het paleis zijn eigendom is.

In het hele land wordt feest gevierd, Bangkok verwacht tweehonderdduizend bezoekers die kunnen zien hoe de koning in zijn draagstoel door de stad wordt gedragen.

Hij werd verder nog officieel beschermheer van Boeddha…

…en bad bij een buitengewoon pragmatische airco…

…en leek toen wel aan het einde van het schier eindeloze aantal ceremonieën toe te zijn. 

Er was zowaar nog een feestelijk momentje aan het einde van de eerste dag van de kroning van Vajiralongkorn…

…waarbij duidelijk iets van de spanning van de hoofdrolspelers was afgevallen.

De ‘koninklijke keukens’ bereiden de komende dagen gratis eten en iedereen wordt opgeroepen om geel te dragen, de kleur van het koningshuis. De koning zal nog in processie door Bangkok gaan en een wuifmomentje afwerken op het paleisbalkon.

Officieel is Thailand sinds 1932 een constitutionele monarchie, maar met de militairen aan de macht heeft Vajiralongkorn sinds 2016 veel macht naar zich toegetrokken. Hij is nog maar de derde koning die officieel niet oppermachtig is.

De eerste was Ananda Mahidol (koning Rama VIII, links) die in 1935 op zijn negende koning werd, maar niet werd gekroond. Dat is er ook nooit van gekomen, want in 1946 werd hij doodgeschoten in bed aangetroffen. Het is nooit duidelijk geworden of hij is vermoord of zelfmoord heeft gepleegd.

In 1950 werd zijn broer Bhumibol Adulyadej gekroond die 70 jaar regeerde en zeer geliefd was (al verscheen hij op het laatst door ziekte steeds minder in het openbaar).

Na de dood van zijn vader accepteerde Vajiralongkorn de troon en was sindsdien al koning, alleen nog niet gekroond.  

 

Foto's © ANP,  PPE Agency, Thai Royal Family, WikiMedia

Laatste nieuws

Zie ook