Reiwa! Naruhito is de nieuwe keizer van Japan

Volgens royal puristen is het in Japan niet langer 2019, maar Reiwa 1.

In een sobere ceremonie heeft Naruhito (59) het hoogste ambt van Japan aanvaard en daarmee begint de jaartelling van Japan opnieuw: het is nu Reiwa 1.

Om het niet heel ingewikkeld te maken, houdt het land ook de meer gangbare jaartelling aan, want anders zouden ook alle vervaldata op passen en rijbewijzen moeten worden vervangen en men heeft nog meer te doen. Keizer Naruhito is de 126ste van Japan en is niet gekroond, de inhuldiging bestond uit de ontvangst van twee keizerlijke attributen, een zwaard en een juweel.

Die werden voor hem op een tafel geplaatst samen met het zegel van staat, als bewijs van zijn rechtmatige troonsbestijging.

Zelfs hij kreeg ze niet te zien, alles bleef ingepakt…

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Omar Ghanim (@protocol_etiquette) op

…maar zo zouden ze eruit zien. Bij de plechtigheid waren geen vrouwelijke leden van de keizerlijke familie, zelfs de nieuwe keizerin Masako niet. Toch was er voor het eerst in de geschiedenis een vrouw bij: Satsuki Katayama, de enige vrouwelijke minister in het kabinet van premier Shinzo Abe.

Later waren Masako – met een fijne tiara! – en andere dames wel welkom in de Hal der Dennen, waar Naruhito zijn eerste toespraak als keizer hield in het bijzijn van familie.

Ingetogen als de troonwissel is verlopen, blijft verdere opwinding uit. Pas op zaterdag 4 mei krijgt de Japanse bevolking een kans Naruhito en Masako te zien wanneer ze in totaal zes keer op het balkon van de Showa-hal op het paleisterrein zullen verschijnen om zoveel mogelijk mensen een wuifmomentje te gunnen. De eigenlijke inhuldiging van de keizer vindt pas plaats op 22 oktober en zal aanzienlijk feestelijker zijn.

 

Foto's © ANP, Hollandse Hoogte 

Laatste nieuws