Susan Hussey: dit is de vertrouweling van de Queen

Koningin Elizabeth vertrouwt blind op haar geliefde hofdame.

Lees ook

Ze is er bijna altijd bij als de Queen ergens is, maar je moet goed kijken, want ze staat bij voorkeur verdekt opgesteld: Susan Hussey, opperhofdame van koningin Elizabeth.

Nu de Engelse koningin steeds vaker afscheid moet nemen van haar hoogbejaarde vriendinnen is het een troost dat ze in ieder geval haar geliefde hofdame nog heeft, om ongedwongen mee te kletsen of haar hart eens bij te luchten.

Susan Katharine Hussey, Barones Hussey van North Bradley (vandaag wordt ze tachtig) is als vijfde en jongste dochter van de 12de graaf Waldegrave niet van de straat. Hoewel ze twee kinderen heeft (haar man leeft niet meer), besteedt ze al sinds 1960 het grootste deel van haar tijd aan de Queen en is ze ook al die tijd al een vertrouweling van de Windsors. Hier zit ze in 1969 links naast prinses Anne tijdens een rit door Londen. 

Hoe geliefd en gerespecteerd ze is, blijkt wel uit het feit dat prinses Diana en prins Charles Susan (hier in het blauwe pakje met de knopen) haar destijds vroegen als een van de peetouders van prins William, hier bij zijn vormsel.

Koningin Elizabeth kan terugvallen op zes hofdames, maar Susan is de leider van dit Royal A-Team. Ze hebben gezamenlijke interesses (nieuws en paarden), ze is een meester in het lezen van royal lichaamstaal en zorgt ervoor dat tijdens werkbezoeken en recepties contacten met haar baas soepel verlopen, zonder zich er al te nadrukkelijk mee te bemoeien. Onderweg nemen ze vaak het programma door en Susan is altijd gewapend met zachte pepermuntjes: de Queen begeeft zich het liefst minty-fresh onder de mensen.

Daarnaast staat Susan stand-by bij zaken zoals de opening van het parlement, hier in 2015. Aan het aantal ordes zie je hoe geliefd ze is bij de Queen, Susan is echt haar poortwachter en vertrouweling.

 

Foto's © Hollandse Hoogte, BSR Agency

Laatste nieuws

Zie ook