Queen beloont hertogin Kate met nieuwe orde

Het is een persoonlijk bedankje van Hare Majesteit voor 'persoonlijke diensten' aan de soeverein.

Lees ook

Hertogin Kate zal er bij het eerstvolgende staatsbanket een stuk minder kaal bijzitten, want 'het heeft Hare Majesteit behaagd' om de hertogin van Cambridge een nieuwe orde te geven.

Het is een leuk cadeau voor de 8ste huwelijksverjaardag van Kate, nu Dame Grand Cross of the Royal Victorian Order. Deze Koninklijke Orde van Victoria werd in 1896 ingesteld als huisorde door de legendarische koningin Victoria. In oktober vorig jaar kreeg hertogin Kate al de Royal Family Order of Queen Elizabeth II. Deze orde is speciaal voor vrouwelijke leden van de Koninklijke Familie.

De Britse regering heeft geen zeggenschap over de orde die wordt verleend voor "persoonlijke diensten aan de soeverein", al is de koning, de soeverein van de orde, steeds gebonden aan zijn/haar rol als constitutioneel koning(in).

De orde speelt een rol bij het belonen van de medewerkers van de koninklijke huishouding en de hofhouding en wordt vaak verleend bij staatsbezoeken. Hij telt vijf graden, Kate heeft de hoogste gekregen. Als Dame draagt ze het kruis van de orde aan een keten of aan een breed lint over de rechterschouder.

 

Op de linkerborst dragen de Grootkruisen een zilveren ster. De Grootkruisen dragen bij bijzondere gelegenheden een donkerblauwe satijnen met rood satijn afgezette mantel met de ster van de orde op de linkerschouder. Zij mogen de letters G.C.V.O. achter hun naam plaatsen en verkrijgen persoonlijk adeldom.

Andere aangetrouwde Windsor-dames als Camilla, hertogin van Cornwall, prinses Anne en Sophie gravin van Wessex hebben eveneens het Grootkruis, net als Susan Hussey, eerste hofdame van de Queen. Prins Harry heeft de orde ook, sinds 2015 is hij de iets lagere graad van commandeur. Beatrix  werd in 1982 honorair Dame Grootkruis. De andere orde die Camilla hier draagt (het gele lint met het medaillon is de eerdergenoemde Royal Family Order of Queen Elizabeth II). 

De orde is inmiddels ook in het wapen van de hertogin van Cambridge verwerkt.

 

Foto's (c) ANP, The Royal Family, met dank aan Wikipedia   

Laatste nieuws

Zie ook