Royal Fittie: prinses Benedikte kritisch op familie

De Deense prinses gooit vakkundig haar nichtjes onder de bus.

Lees ook

Deense prinses Benedikte neemt geen blad voor de mond in het boek ter ere van haar 75ste verjaardag.

Dus, vanavond geeft koningin Margrethe (79) een groot feest voor haar jarige zusje Benedikte. De hele familie is uitgenodigd, ook de leden waarover Benedikte – duidelijk de Cousin Violet van de Deense Royals – zich buitengewoon kritisch heeft uitgelaten in 'Benedikte: A Royal Princess'. Dus dat kan nog gezellig worden, in Kopenhagen.

In het boek levert de prinses onder andere harde kritiek op de extravagante levensstijl van de koninklijke familie, die volgens Deense koninklijke huiskenner Søren Jakobsen rechtstreeks gericht is op kroonprinses Mary (47). "Als we op een evenement zijn, zijn we er om een ​​zaak te promoten," aldus de prinses. "We zijn er om de goede zaak te dienen en om de betreffende organisatie te ondersteunen. Daarom moeten we ons niet in erg dure en extravagante outfits kleden. Ik denk niet dat dit de juiste weg is,"  schrijft ze in het boek.

Verder meldt Benedikte, hier met een forse tiara op, dat 'royals zich niet als celebrity's zouden moeten gedragen en de media ze niet als zodanig zou moeten behandelen'. Dat daarmee de gemiddelde monarchie een dodelijk saaie aangelegenheid zou worden, neemt ze blijkbaar voor lief. Twitter stroomde onmiddellijk vol met reacties van puristen die het roerend met haar eens waren en niets liever zien dan zedig geklede prinsessen bij een voorgekookt persberichtje over hun nobele acties.  

Benedikte schrijft ook dat haar eigen moeder, koningin Ingrid, "bekwaam was om gematigdheid te tonen, zowel door zich elegant te kleden zonder dat de kledingstukken duur waren, en door de kleding herhaaldelijk te gebruiken. Deze matigheid heeft ze doorgegeven aan haar eigen dochters, de jongere koninklijke generatie zou hier haar voordeel mee kunnen doen. Ik heb zelf een handtas die ik al veertig jaar gebruik."

De intentie achter Benedikte's woorden is vast goed, maar de 75-jarige dame mist toch een beetje inzicht in het belang van de huidige beeldcultuur. Met steeds hetzelfde kiekje van steeds hetzelfde kleedje gaan de Denen het niet redden.

Een monarchie is relevant als erover gepraat wordt en het een levend, modern instituut is dat midden in de tijdgeest staat. En royals hebben bestaansrecht door wat ze kunnen betekenen aan verbinding en reuring. Als ze door hun bekendheid meer bekendheid aan een goed doel kunnen geven, is dat mooi. Koningin Margrethe zelf lijkt als geen ander te beseffen dat het oog in dezen ook wat wil, om als royal merk in beeld te blijven.

Als een prinses om extra aandacht te genereren een leuke jurk moet aantrekken, heiligt het doel de middelen. Veel mensen beleven bovendien veel vreugde aan royal fashion en beginnende labels kunnen ermee groeien. Bovendien draagt vrijwel geen enkele royal van de jongere generatie nog uitsluitend couture, dus calm down, please.

Van alle Europese royals zijn kroonprinses Mary en prinses Marie bovendien nu niet bepaald degenen die op extreem grote voet leven of niet van de rode loper te branden zijn. We wensen prinses Benedikte als verjaardagscadeau hierbij dan ook een zuurremmertje toe.

 

Vanavond de mooiste foto's van het verjaardagsgala van prinses Benedikte, op Beau Monde!    

 

Foto's © BSR Agency, ANP, Getty Images, Det Danske Kongehus

Laatste nieuws

Zie ook