Naar déze Amalia is prinses Amalia vernoemd!

En nóg vijf royal kids met de beroemde voorouders om in stijl op te volgen.

Lees ook

Prinses Amalia heeft beslist humor, voor een officieel portret ging ze even exact zo staan als de vrouw waar ze naar is vernoemd, ook bekend als 'de moeder van Oranje'.

Royal kinderen krijgen bij hun geboorte een reeks klinkende namen mee, waarvan de eerste vaak refereert aan een beroemde voorouder. Vooral bij beoogd troonopvolgers is het een manier om zo'n aanstaande koning of koningin alvast een vleugje van het imago van de legendarische voorganger mee te geven. Wie de troon bestijgt mag meestal zelf de naam als staatshoofd kiezen, zeker tegenwoordig is echter gebruikelijk dat het gewoon zijn of haar roepnaam wordt. Dus, wie was de Amalia van 'onze' Amalia?  

Nederland

Prinses Amalia is vernoemd naar Amalia van Solms (1602-1675), de vrouw van prins Frederik Hendrik van Oranje. Amalia was degene die het hofceremonieel in Den Haag een nieuwe impuls gaf en een aantal paleizen liet bouwen, waaronder Huis Ten Bosch, waar haar naamgenootje nu woont.

Denemarken

Links koning Christian X (1870-1947), rechts prins Christian, de zoon van kroonprins Frederik en beoogd troonopvolger: hij zal ooit regeren als Christian XI. Tussen hen in zitten nog Frederick IX, Margrethe II (de huidige koningin) en eerdergenoemde kroonprins Frederik, die ooit op de troon zal zitten als Frederik X.

Spanje

Leonor, koningin van Castille en Toledo (1161-1214) en Leonor, koningin van Navarre (1426-1479) zijn de regerende koninginnen waar kroonprinses Leonor van Spanje naar is vernoemd.

Engeland

Links prins Albert 'Bertie' (1895-1952) die regeerde als koning George VI. Hij is de vader van de huidige koningin Elizabeth, achter-achter-kleinzoon prins George is naar hem vernoemd en zal te zijner tijd geen verwarrende naamsverandering hoeven te ondergaan om koning George VII te worden. Tussen hen in zitten ook nog Charles III (nu kroonprins) en William V (beoogd troonopvolger).

België

Koningin Elisabeth van België (1876-1965) was de vrouw van koning Albert I (links hun verlovingsfoto) en werd na WOI heel populair door haar werk voor het Rode Kruis en haar inzet voor oorlogsveteranen. Kroonprinses Elisabeth (rechts met haar vader koning Filip) is naar haar vernoemd en al jaren aanwezig bij concerten van de Elisabethwedstrijd. Elisabeth speelde zelf viool en stichtte in 1951 de Koningin Elisabethwedstrijd, die nog altijd wordt gehouden voor jonge musici en zangers. Als Elisabeth achttien is zal dit vermoedelijk de eerste organisatie zijn waar ze beschermvrouw van wordt.

Noorwegen

Over prinses Ingrid Alexandra's naam hebben kroonprins Haakon en kroonprinses Mette Marit lang gedubd. Ze wilden haar eerst Tyra Eufemia noemen, maar vonden dat zelf ook wel een tikje apart voor een aanstaand staatshoofd, zodat ze kozen voor Ingrid (een naam die bij de Scandi Royals, die gretig onderling trouwden, veel voorkomt) en Alexandra, naar haar overgrootvader koning Olav V van Noorwegen, die was geboren als prins Alexander. Bij gebrek aan directe voorgangers heeft zij te zijner tijd de primeur om koningin Ingrid I te worden. Tussen hen in zit de huidige koning Harald en kroonprins Haakon.   

 

Openingsfoto © RVD / Erwin Olaf, andere foto's Wikimedia en koningshuizen assorti

Laatste nieuws

Zie ook