Throwback Thursday: de leukste interviews met het koningspaar

Throwback Thursday!

Lees ook

Het is donderdag! En dat betekent: #ThrowbackThursday, met vandaag in de hoofdrol: interviews met ons koningspaar: Willem-Alexander en Máxima.

LEES OOK: Prinses Irene: 'Ik vind rimpels niet zo'n probleem'

5x de leukste interviews met het koningspaar

5. Interview Jeugdjournaal, 2002
In dit interview door Hans Smit en Brecht van Hulten zien we Máxima uitweiden over de ontmoeting tussen haar en Willem-Alexander in Sevilla. Ze is goudeerlijk: "In het begin vond ik hem niet helemaal aardig, maar dat is verbeterd." Het gesprek gaat ook over hoe de toen nog prinses moest wennen aan alle aandacht die ze ineens kreeg: "Ik moest me ineens heel bewust worden van wat ik in het openbaar deed, dat vond ik heel moeilijk". De twee verklappen in dit interview ook dat in de tijd dat ze aan het daten waren Máxima heel vaak ongezien Nederland in is gekomen, terwijl men toentertijd dacht dat Willem-Alexander vaak in New York zat. Extra funfact uit het interview: Willem-Alexander houdt van spruitjes en Máxima NIET van erwtensoep. 

4. Interview met de Spaanse CNN (2018)
Grote kans dat je Máxima weinig Spaans hebt horen spreken. In dit interview spreekt ze met CNN presentator Marcelo Longobardi over de noodzaak van financiëel welzijn, met name onder vrouwen. Ze is dan ook, zoals we weten en vaak over schrijven, speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA) en erevoorzitter van het mondiale samenwerkingsverband voor inclusieve financiering 'Global Partnership for Financial Inclusion' (GPFI) van de G20.  We zien dat ze duidelijk verstand van economische en financiële zaken heeft en haar facts straight heeft. Dat ze meer dan een mooi gezicht is hebben we altijd geweten, maar toch zijn we trots dat onze powerkoningin hier zichzelf zo sterk en slim neerzet.

3. Máxima leert van fouten (2011)
In een interview met Dominique van der Heyde stelt Máxima zich kwetsbaar op. De presentatrice haakt in op een zin die de koningin in een eerder interview uitsprak: "De Nederlander bestaat niet", en waar veel commotie over ontstond. Ze zegt erover dat het een leerzaam moment was en legt uit waarom ze zei wat ze zei. Ze vertelt ook dat ze zich volledig vrij voelt om te zeggen wat ze wil zeggen maar dat ze weet dat ze de volgende keer dingen op een andere manier moet zeggen. 

2. Ski-trip Lech (2006)
Voor wie het koningspaar een aardig woordje Duits wil horen spreken, zie onderstaand interview. In een sneeuwerige Lech zien we ook een piepjonge en dik ingepakte prinses Amalia en haar zusje prinses Alexia op een houten slee. In het interview spreekt Willem-Alexander over het feit dat hij blij is dat hij zich hier echt thuis voelt en blij is er te zijn met het hele gezin (toen nog zonder prinses Ariane). Ook Máxima komt aan het woord en vertelt dat ze niet van het snowboarden is, maar een echte 'ouderwetse' skiër is, waarop Willem-Alexander reageert met: "Maar wel een heel goede, hoor!"

1. Verloving (2001)
Na het bekendmaken van de verloving lezen de twee een verklaring voor. Niet alleen de beroemde "dat was een beetje dom" uitspraak (die overigens achteraf ingestudeerd bleek te zijn) zit hierin, maar ook veel kritische vragen van de pers over de liefde tussen de twee. De vragen blijken soms ingewikkeld door het voor Máxima soms nog moeilijke taalgebruik van de journalisten. Het maakt haar kwetsbaar maar levert haar tegelijkertijd veel respect op van de Nederlandse bevolking.

BEELD: YOUTUBE, ANP

Laatste nieuws

Zie ook