Dreamy: prinses Mabel en de 246 strikken

Weemoed Woensdag: 15 jaar geleden trouwde prins Friso met Mabel Wisse Smit.

Lees ook

Na retrobruid Laurentien en klassieke bruid Máxima gaf Mabel Wisse Smit vijftien jaar geleden haar eigen visitekaartje af, in een trouwjurk die al vele tentoonstellingen heeft gesierd.

Op 24 april 2004 trad prins Friso in het huwelijk met Mabel Wisse Smit. Het werd vrij sober gevierd in de Oude Kerk van Delft in verband met de dood van prinses Juliana, de oma van Friso, die ruim een maand eerder was overleden.

Ook omdat Mabel en Friso zonder toestemming van de Staten-Generaal zijn getrouwd was het allemaal iets minder plechtig en groots en daarom misschien wel intiemer dan de andere koninklijke bruiloften, iets wat de bruidegom er niet van weerhield om stoïcijns te blijven kijken.

De jurk

Mabel bewees haar eigenzinnige smaak en stijl met haar trouwjurk van Viktor & Rolf. De japon is gemaakt van satijn, heeft een aansluitend lijfje met bateau halslijn en een gerende rok.

De sierstrikken zijn over de gehele jurk aangebracht en nemen in grootte toe richting de sleep. Het ensemble heeft bijpassende schoenen in dezelfde satijnen stof. Aan de jurk werd door vier mensen bijna 600 uur gewerkt. Het kledingstuk is afgezet met 246 strikken en strikjes.

Verder maakten de couturiers een 2,75 meter lange sleep.

De tiara

Als bruid droeg Mabel de zonnestraaltiara, onderdeel van een parure gemaakt door de Franse juwelier Mellerio in opdracht van koning Willem III voor zijn tweede vrouw Emma.

De crew

Getuigen van de bruidegom bij de kerkelijke inzegening waren zijn beide broers, zijn vrienden Lodewijk Beijst en Dante Weijerman en zijn nichtje Sophie von der Recke, de dochter van de jongste zuster van prins Claus.

Mabel had als getuigen in de kerk haar zusters Eveline en Nicoline en haar vriendinnen prinses Laurentien, Willemijn Verloop en Andrea Knap-Kleekamp.

Prins Friso en prinses Mabel kregen samen twee dochters, Luana in 2005 en een jaar later Zaria. In februari 2012 raakte Friso in coma na een ernstig skiongeval. Hij overleed in augustus 2013.

 

Foto's © ANP, BSR Agency, Koninklijke Verzamelingen

Laatste nieuws

Zie ook