Het is oorlog tussen The Sun en de Sussex’jes

Royal Rage! De grootste kranten van Engeland zijn niet blij met prins Harry en hertogin Meghan.

Lees ook

Elke Windsor weet dat je populaire tabloids als de Daily Mail en The Sun beter te vriend kunt houden. Nou, de Mail mort en The Sun heeft een pittig commentaar op het stel gepubliceerd. Oh dear?

De beslissing van de hertog en hertogin van Sussex om de geboorte van hun eerste kind 'privé' te beleven en pas op een later tijdstip zeer zuinig met welgeteld één fotograaf, één journalist en één cameraman te delen is niet in goede aarde gevallen bij de Britse pers in het algemeen en The Sun in het bijzonder. We nemen zin en onzin even met je door.

"Het plotselinge verlangen naar privacy komt van een hertog en hertogin die geen enkel probleem hebben met genieten van alle andere geneugten in het leven van fulltime royals," zegt Lauren Clark in het Sun-commentaar. "Of het nu gaat om de door de belastingbetaler gefinancierde bruiloft van 30 miljoen pond of de verbouwing van het tien slaapkamers tellende  Frogmore Cottage voor 3 miljoen pond of de bijna twee miljoen gelukwensen bij de aankondiging van de zwangerschap, de met sterren bezaaide babyshower van 300.000 pond of de 'babymoon' van 30.000 pond."

Calm down, dear: de bedragen waarmee The Sun strooit kloppen, maar niet alles is gefinancierd met belastinggeld. Prins Charles financiert het leven van de gezinnen van zijn zonen. De Britse belastingbetaler draaide wel op voor de kosten van de beveiliging, de tv-registratie en de logistiek in Windsor van de bruiloft van de Sussex'jes (die kwamen samen op 32 miljoen pond), maar de Givenchy, de bloemen, de catering en de feesten zijn door de koninklijke familie betaald.  

The Sun: "Zoals al duidelijk werd bij hun afsplitsing van het Royal Household van de hertog en hertogin van Cambridge en de lancering van hun eigen Instagramaccount, zijn Harry een Meghan mensen die alles op hun manier willen doen, inclusief hun kind opvoeden als 'gender fluide', vegan of met een manny in plaats van een nanny. Hun behoefte aan de controle houden is zo groot dat velen geloven dat ze de geboorte van hun kind zullen aankondigen in een post die wel eens die van Het Ei voorbij kan gaan als meest gelike'te post ooit. Slim of toch een beetje zelfzuchtig?"

Calm down dear: gender fluide, tweeling, manny in plaats van nanny – het zijn allemaal clickbait-koppen geweest. Het stel heeft niets specifieks losgelaten over hoe ze hun kind willen gaan opvoeden. Harry heeft gezegd dat er 'een grote baby' in Meghan's buik zit en Meghan liet zich iets over feminisme ontvallen, maar te weinig om ze nu meteen tot malle moderno's te bestempelen.

The Sun: "De rest van de koninklijke familie weet maar al te goed hoe belangrijk protocol is om zich verzekerd te weten van aanhoudende steun (van het volk). Hun verjaardagen, huwelijken en begrafenissen zijn nationale gebeurtenissen. Momenten die het land verenigen en Harry's moeder Diana noch Kate hebben het publiek de kans ontzegd om zich onderdeel te voelen van een blijde gebeurtenis. Het adorerende Britse publiek – nog even afgezien van het Amerikaanse – buiten sluiten lijkt een tikje kinderachtig, gezien alle aanbidding die ze heb hebben genoten."

Goed punt: prinses Anne, hertogin Sarah, Diana en Kate hebben allemaal even dat unieke pure moment van jonge ouders met het publiek gedeeld als ze uit het ziekenhuis naar huis gingen met hun royal baby. Het was kort, soms wat schroomvallig en het was vaak aandoenlijk, maar het was hoe dan ook echt. Hiermee getuigden ze van het soort noblesse oblige dat een gelikte Instagrampost geschoten door een modefotograaf niet zal hebben. En reken er maar gerust op dat zoiets de eerste foto van Baby Sussex zal zijn.

The Sun: "Het is niet verrassend dat royal fans, die Harry al volgen vanaf het moment dat hij in 1984 op de trap (van de Lindo Wing) aan de wereld werd geïntroduceerd, hun ongenoegen delen (over het besluit van Harry en Meghan om dit niet te doen met hun eerste kind). Veel mensen zeggen dat als Meghan zo nodig privacy wil, ze beter een baan buiten de spotlights had kunnen zoeken. Waarom in vredesnaam trouwen met iemand uit de koninklijke familie?"

The Sun: 'De reacties op Twitter liegen er niet om: 'Waarom mogen ze opeens kiezen welke dingen hen wel en niet bevallen?' en 'Betaal je leven lekker zelf' vatten de toon aardig samen. Maar ook: "Dus: je maakt er een punt van voortdurend je buik vast te houden en die te showen wanneer je maar de kans krijgt en je geniet negen maanden lang van alle aandacht, maar nu wil je opeens privacy? Lol okay Meghan.'

Goed punt: Meghan mag natuurlijk helemaal zelf beslissen hoe en waar ze wil bevallen. Maar in lijn met de stijl van de Sussex'jes van het afgelopen jaar lijkt het er steeds meer op dat Harry en zij hun leven meer als dat van fulltime celebs dan als fulltime royals willen leiden. Je kunt geen enthousiasme van mensen verwachten voor je goede doelen of nobele plannen als je ze op andere momenten zo op afstand houdt. Het is vast even doorbijten, een minuutje poseren voor fotografen, voor je in een luxe auto met chauffeur weg zoeft naar je beeldige paleis-met-personeel. Maar ze zouden zich ook eens moeten bedenken dat het nog veel erger is als er niemand staat, omdat men totaal op je is afgeknapt.  

 

Foto's © BSR Agency, ANP

Laatste nieuws

Zie ook