Peille zet Grimaldi’s op de kaart en andersom

Dit is Charlene die het leuk heeft, we zeggen het er maar even bij.

Lees ook

Hare Doorluchtige Hoogheid prinses Charlene oogde zo geanimeerd en enthousiast als mogelijk was door de industriële hoeveelheden botox in haar mimiek , maar ze wás er toch, in Peille.

Prins Albert zet stevig in op Monaco wat minder 'belastingparadijs' en wat meer 'cultuur en historie' te maken. Om de lange geschiedenis van de Grimaldi's binnen het ministaatje te benadrukken worden er in rap tempo festivals met oude ambachten uit de grond gestampt en heeft elke plek waar een Grimaldi de laatste eeuwen eens de hik had een gedenkplaat gekregen…

…zo ook in Peille…

…een pittoresk dorpje in de Alpes-Maritiemes.

Wat zijn bezoek aan Peille bijzonder maakt, is dat prinses Charlene hem vergezelde. Het stel legt niet heel vaak gezamenlijke werkbezoeken af, maar voor de onthulling van weer een marmeren Grimaldi Historic Sites of Monaco plaque had ze zich zowaar bij hem gevoegd. En met reden, want burgemeester Cyril Piazza wilde zijn dankbaarheid aan allebei betonen, voor hij ze allebei uitroept tot ereburger.

Albert blijkt al heel lang verbonden te zijn met het dorpje in de Franse Alpen. Hij nam na de dood van zijn moeder het voorzitterschap van het Monegaskische Rode Kruis over en schenkt de plaatselijke afdeling daar op elke Nationale Dag honderd pakketten om goed werk mee te doen.

Wat ook niemand wist is dat de Princess Charlene Foundation sinds 2014 zwemles geeft aan alle basisschoolkinderen van Peille. Best nobel om dat niet aan de grote klok te hangen.

Het prinselijk paar ging niet met lege handen naar huis: naast het ereburgerschap kregen ze een schilderij, twee medailles, een doosje lokale cosmetica en een vaatje plaatselijk gebrouwen bier, plus een foto van de prins tijdens een bezoek in 1961.

Prinses Gracia werd er ook nog even bijgesleept, want als er iemand is die glans geeft aan de geschiedenis van de Grimaldi's is zij het wel. Albert is het jongetje met de enorme pet, het meisje aan de andere hand van de prinses is prinses Caroline, zijn oudere zus. 

 

Foto's © Palais Princier de Monaco

Laatste nieuws

Zie ook