Oranjes: tiara’s, oorbel-ongelukjes en Lemmer

We zullen er maar vanuit gaan dat de koninklijke familie de krachten spaart voor Koningsdag.

Lees ook

De koninklijke familie had deze week geen agenda om zwaar overspannen van te worden, maar we nemen 'm toch even door. Iemand moet het doen.

MAANDAG

Geen sightings in het openbaar, geen blik achter de schermen, geen activiteit op de royal socials – misschien moet Team Oranje eens kijken naar de accounts van The Royal Family en Kungahuset om het Royal Merk wat steviger te presenteren. We willen best een uurtje komen breinen! In afwachting daarvan een pauzekiekje. 

En een tweet van Mr. Prof. Pieter die gelukkig wél altijd wakker is.

In zijn nieuwe boek pleit de bijzonder hoogleraar risicomanagement voor een nationale veiligheidsinspectie die moet worden opgericht vanuit de bestaande inspecties. Met een nieuwe overkoepelende organisatie denkt Van Vollenhoven dat er beter toezicht wordt gehouden op de dagelijkse gang van zaken in alle sectoren. Als voorbeelden waar inspectie faalde kun je denken aan de cafébrand in Volendam, de vuurwerkramp in Enschede en het neerstorten van het vliegtuig van Turkish Airlines bij Schiphol.

DINSDAG 

Koning Willem-Alexander bracht met minister Wiebes (no offence, maar heeft die man geen betere dingen te doen? Zijn rammelende beleid aanharken, bijvoorbeeld?) een werkbezoek aan twee locaties die gericht zijn op duurzame warmte. In Purmerend bezochten zij een modelwoning die op stadsverwarming wordt aangesloten. Er werd daadkrachtig bij gewezen door alle betrokkenen.  

Vervolgens werd in Andijk een bezoek gebracht aan particulier netbeheerder Energie Combinatie Wieringermeer (ECW). Dit bedrijf houdt zich onder meer bezig met geothermie. In het Energieakkoord heeft de Rijksoverheid afspraken gemaakt over het overstappen naar duurzame energie.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontvingen het Corps Diplomatique voor het jaarlijkse galadiner in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Hare Majesteit ging zó naar binnen…

…om later op de avond zo uit het paleis te komen, met dank aan de Royal Wasstraat. Het antieke pareldiadeem uit 1900 was ervoor opgepoetst. Het diner vindt plaats om de internationale relaties te onderhouden en te versterken.

En we begrijpen de wacht rechts volkomen. 

Naast het Koninklijk Paar waren ook prinses Beatrix en prinses Margriet aanwezig om de boel een beetje koninklijk op te leuken.

WOENSDAG

Pieter van Vollenhoven reikte medailles uit, all in a day's work! 

Plus: de man heeft humor!

DONDERDAG

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Mabel van Oranje (@mabel.vanoranje) op

Prinses Mabel had al een Instagram-account, maar deed daar niets mee. Ze heeft goede voornemens…

…zo liet ze weten op Twitter #relatable.

Prins Constantijn reikte in de Westergasfabriek in Amsterdam de prijs voor de ‘World Press Photo Foto van het Jaar’ uit en ging zelf ook nog even op de foto. 

Prins Constantijn is sinds 2008 beschermheer van World Press Photo.

Echtgenote prinses Laurentien was voor de gezelligheid meegekomen en had een menselijk momentje met haar mega-oorbellen, waarvan eentje ten prooi viel aan de zwaartekracht. 

Voor de World Press Photo Foto van het Jaar waren zes foto’s genomineerd: slachtoffers van een vermeende gifgasaanval in Syrië (Mohammed Badra), het Almajiri jongetje (Marco Gualazzini), zwangerschap na FARC-zwangerschapsban (Catalina Martin-Chico), de verdwijning van Jamal Khashoggi (Chris McGrath), huilend meisje aan de grens (John Moore) en Akashinga – de dapperen (Brent Stirton). Alles bij elkaar geen stof voor een feelgood avond. 

Deze foto van John Moore was de winnaar.

VRIJDAG

Zijne Majesteit moest heel vroeg opstaan om het startsein van de Koningsspelen te geven op Christelijke Basisschool De Arke in Lemmer. Het was de zevende editie van dit festijn in aanloop naar Koningsdag en dit jaar stond het thema ‘water drinken’ centraal.

De Koning was aanwezig bij het ontbijt, gaf het startsein en bezocht een aantal sportactiviteiten.

Koningin Máxima was er niet bij, die zat in Washington op een bijeenkomst van de Wereldbank.

Daar werd aandacht besteed aan het probleem dat bijna een miljard mensen geen deugdelijke identificatiepapieren hebben. Dat is een obstakel, onder meer bij het verkrijgen van toegang tot financiële diensten zoals een bankrekening.

ZATERDAG

Prinses Beatrix reisde naar Bergeijk voor een bezoekje aan de bouwmarkt de onthulling van een reconstructie van een tegelreliëf van kunstenaar Ad Dekkers, die bekend stond om zijn reliëfs en abstract-geometrische werken.

Het tegelreliëf van negen bij achttien meter is in 1971 aangebracht in de toenmalige MTS in Gouda. Door uitbreiding van de school verdwijnt het kunstwerk. Erfgoedvereniging Heemschut en Bruns B.V. reconstrueren het kunstwerk in het park van Bruns B.V.

De kunstminnende prinses vond het allemaal reuze interessant, waarmee er een einde kwam aan deze week van de Oranjes. 

 

Foto's © ANP, RVD

Laatste nieuws

Zie ook