Lord Louche: van dandy tot duf…

Met zijn wilde haren heeft hij helaas ook zijn wilde jaren opgegeven.

Lees ook

Morgen wordt hij veertig, lord Frederick Windsor, in zijn wilde jaren bekend als Lord Louche. Hoe werd de Royal Dandy toch een brave huisvader?

Frederick – Freddie voor intimi – is de zoon van prins Michael van Kent en een achterneef van de Queen. De Kents staan momenteel in de belangstelling omdat Fredericks zus Gabriella in mei gaat trouwen, maar jarenlang was het Frederick zelf die de voorpagina's haalde.

De 48ste in de lijn van troonopvolging groeide deels op met William en Harry. Hij is iets ouder dan zij, maar door het appartement van de Kents in Kensington Palace zagen ze elkaar vaak. 

Freddie – geestig, werelds, knap – was bekend en berucht in elke denkbare partyscène van Londen  en vertrouwd met diverse geestverruimende middelen. Zijn reputatie was legendarisch: met zijn karakteristieke hoofd en bravoure was hij de ultieme royal dandy die aan de ene kant een graad in de Klassieken haalde in Oxford…

…en aan de andere kant als model werkte en volgens een apocrief verhaal prins Harry uitdaagde om een goudvis in te slikken (Harry hapte en won de weddenschap).

In 2003 kwam Frederick (hier tijdens zijn jaren op Eton), destijds student rechten, in opspraak omdat hij verkreukeld en onder invloed van feestjes kwam. Reden: "Hij snoof cocaïne van een glossy tijdschrift", aldus ooggetuigen. Als gevolg van de rel bekoelden de contacten met Buckingham Palace en mocht hij een tijdje niet omgaan met prins William, destijds 17.

Frederick reageerde overigens chic op de rel: "Ik geef toe dat het waar is," zei hij. "Het is erg moeilijk om niet bij dit soort dingen betrokken te raken als je je in deze kringen beweegt, maar ik geef hier niemand behalve mezelf de schuld van. Laat het een les voor anderen zijn."

Zijn nieuwe houding loonde. In 2007 werd onder andere Lord Fred's naam genoemd in een chantageschandaal rond de Windsors. Kort samengevat: er zou een filmpje zijn van een lakei die orale seks heeft met een 'niet al te vooraanstaand lid van de koninklijke familie in een flat vlakbij Buckingham Palace'. Op de beelden zou ook te zien zijn hoe de lakei coke snoof 'gesneden met een creditcard van Harrods'. De filmpjes werden aangeboden voor 50.000 pond, de afpersers werden gearresteerd en het schandaal verdampte vervolgens onmiddellijk.

Frederick harkte zijn leven verder aan en trouwde met actrice Sophie Winkleman, met wie hij twee dochters heeft: Maud (5) en Isabella (3). Tegenwoordig werkt hij als financieel analist in Londen, waar hij goed bevriend is met Jamie Oliver.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door ? European Royal Families ? (@european.royals) op

Dochter  Maud gaat naar dezelfde school als prins George, hij komt William of Kate wel eens tegen bij het brengen. Grapjes maken over de mate waarin Thomas's London Day School ouderparticipatie verlangt, wilder wordt het tegenwoordig niet. De dandy wordt dan ook deerlijk gemist, maar toch: Happy Birthday, Freddie! 

 

Foto's © BSR Agency, ANP, Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook