Oranjes: kiekjes, kunst en kabeltjes

Prinses Mabel was even in Nederland en de Van Vollenhoven Boys lunchten samen.

Lees ook

Prinses Beatrix en kunst is altijd een leuke combi, maar om de pers nu op Marie-Antoinette-achtige afstand te houden? Hmm – what else

MAANDAG

Prinses Mabel presenteerde in Den Haag de resultaten van drie jaar strijd tegen kindhuwelijken waar ze zich al die tijd al sterk voor maakt.

En het was nog even gehannes voor iedereen er goed bijstond.

Koning Willem-Alexander deed op Paleis Noordeinde weer een rondje ambassadeurs en ontving, ter overhandiging van zijn geloofsbrieven, onder andere die van Sierra Leone, Samuel Tamba Musa.

DINSDAG

Koningin Máxima bracht een werkbezoek aan het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Tijdens het bezoek stond de volledige breedte van het werk van het Fotomuseum centraal. Dat is voorlichterspeak voor: 'Alles wat het Fotomuseum doet – exposeren, digitaliseren, praten over nieuwe ontwikkelingen – kwam even aan bod.'

Speciale aandacht was er voor het restauratieatelier. De restauratoren van het museum hebben de afgelopen twee jaar gewerkt aan ruim 42.000 dia’s van fotograaf Ed van der Elsken. Het resultaat is vanaf 25 mei te zien tijdens de tentoonstelling Lust for Life | Ed van der Elsken.

Prinses Beatrix opende de tentoonstelling ‘The Garden of Earthly Worries’ van Daniel Libeskind in de tuin van Paleis Het Loo. Een en ander bestond uit een judgy presentatie van vier metalen vormen die de elementen ozon, distikstofmonoxide (lachgas), methaan en koolstofdioxide symboliseren. De kunstenaar noemt deze gassen bijproducten van menselijk handelen, die schade toebrengen aan de natuur. We gaan er vanuit dat hij zelf louter werkt met linksdraaiende organische ingrediënten voor zijn kunst.

Met de sculpturen wil Libeskind een contrast creëren met de 17e-eeuwse paleistuin die als een menselijke weerspiegeling van de perfecte natuur, het paradijs symboliseert. Het is voor het eerst dat er hedendaagse kunst wordt getoond in de tuin van Paleis Het Loo. De beelden zijn de komende jaren in de tuin te bezichtigen.

Als dit het nieuwe mediabeleid van het Koninklijk Huis is, mag het woord 'bizar' vallen. 

En prins Pieter-Christaan lunchte met zijn broers, altijd gezellig.

WOENSDAG

Koningin Máxima bracht een werkbezoek aan zorgorganisatie Sensire in Varsseveld. Bij het bezoek stond zorginnovatie centraal.

Sinds 2017 krijgen chronische longpatiënten in Oost-Nederland de behandeling zo veel mogelijk thuis. Via de nieuwe dienst COPD InBeeld worden de patiënten op afstand gemonitord door het ziekenhuis en de thuiszorg. Het is een initiatief van het Slingeland Ziekenhuis, zorgorganisatie Sensire, zorginnovatiebedrijf FocusCura en zorgverzekeraar Menzis.

Hare Majesteit had de lange rit naar het oosten goed gebruikt om zich in te lezen en een beetje te werken: haar tas met mappen, kabeltjes (laptop? Tablet? Notebook?) bleef in de auto achter.

En absoluut bonuspunten voor de huisvlijt aan de Koninklijke Oren. 

Prins Constantijn strooide intussen met hartjes als een meisjespuber. Hij was dan ook érg blij.

DONDERDAG

De RVD maakte bekend dat prinses Ariane na de zomer naar dezelfde school – het Christelijk Gymnasium Sorghvliet – gaat als haar zussen, wat wel zo handig is qua logistiek en beveiliging, natuurlijk. Statistisch gezien komt het niet zo vaak voor dat er drie zulke slimme kinderen in één gezin zitten. Best bijzonder dus. 

Prinses Margriet prikte in de Pieterskerk in Leiden een vorkje mee bij het galadiner van de 'The Netherland-America Foundation' (NAF). Zie van deze entree maar eens een glamourmomentje te maken. Haar eigen Pieter had ze overigens  thuisgelaten. De NAF zet zich in om de vriendschapsbanden tussen Nederland en Amerika te bevorderen.

Het doel van het galadiner is om fondsen te werven voor studiebeurzen en uitwisselingsprogramma’s. Het is voor het eerst dat de stichting een galadiner in Nederland organiseert naar het Amerikaanse voorbeeld van het jaarlijkse Peter Stuyvesant Ball in New York. Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven zijn beschermpaar van de NAF.

Koning Willem-Alexander vierde intussen alvast zijn 52ste verjaardag met zijn personeel in het Koninklijk Paleis op de Dam.  Rick Evers wist het menu van het 'walking dinner' te achterhalen: "Onder andere oranje macarons met dulce de leche, zalmfilet in limoncello en bouillon van shiitake en steranijs." ZM is op 27 april écht jarig en viert dat tijdens Koningsdag in Amersfoort. En had hier nu niet één kiekje van kunnen worden vrijgegeven, Rijksvoorlichtingsdienst?

VRIJDAG

Koning Willem-Alexander waagde zich in Hipster Centraal tijdens een werkbezoek aan Eindhoven. Hij bezocht er Sectie-C in het stadsdeel Tongerle, een creatieve broedplaats op het oude fabrieksterrein van Stork. Hier dragen meer dan tweehonderd creatieve ondernemers, kunstenaars, ontwerpers en ambachtslieden bij aan de hippe identiteit van de stad. De Dutch Design Foundation (DDF) speelt daarin een belangrijke rol.

Er was iets met paella en iets zegt ons dat de Royal Labradors (waarom zien we dáár eigenlijk nooit meer kiekjes van?) ook wel eens even smekend aan de tafel staan.

Er was ook nog een huishoudelijke mededeling: grootmeester van de koning Jan Versteeg, hier links in 2018 naast grootmeesteres Bibi M.L.A. gravin van Zuylen van Nijevelt-den Beer Poortugael, wordt Nederlandse ambassadeur in Madrid. 

Versteeg wordt per 1 augustus opgevolgd door Chris Breedveld. Die was eerder woordvoerder Koninklijk Huis bij de RVD en is nu directeur van het Kabinet van de Koning. Hij zit hier letterlijk ín het Kabinet van de Koning, naast prinses Beatrix. De Grootmeester heeft de leiding over de Dienst van het Koninklijk Huis en is het hoofd van de hofhouding. Hij  behandelt de buitenlandse bezoeken en onderhoudt in samenspraak met het ministerie van Buitenlandse Zaken de buitenlandse contacten.

Prins Bernhard haalde de cover van de HP/ De Tijd – maar of hij daar nu blij mee moet zijn?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Pieter-Christiaan van Oranje (@pcvanoranje) op

En prins Pieter-Christiaan liep weer eens hard, maar dat kun je inmiddels bijna geen nieuws meer noemen.

 

Foto's © ANP, PPE Agency

Laatste nieuws

Zie ook