Het nieuwe huis van Harry en Meghan kost een fortuin

De Sussex'jes smijten uitbundig met andermans geld voor de renovatie van hun paleisje.

Lees ook

Frogmore Cottage mag dan landelijk en vriendelijk klinken, de Sussex'jes gooien gul met andermans geld om er een waar paleisje van te maken.

Dat Frogmore Cottage gerenoveerd moest worden voor bewoning, dat was duidelijk. Het werd in de 18de eeuw gebouwd voor koningin Charlotte, de vrouw van George III en later opgedeeld in een aantal personeelsverblijven. Die indeling moest eruit om er weer een grote gezinswoning van te maken en het huis bewoonbaar te maken voor nu.

Volgens planning hadden prins Harry en hertogin Meghan er deze week in moeten trekken, maar steeds nieuwe aanpassingen zorgen ervoor dat de renovatie, die al maandenlang aan de gang is, nog steeds niet is voltooid. Naast het doorbreken van muren moesten er nieuwe trappen, nieuwe haarden en een zwevende vloer komen.

Een schoorsteen is verwijderd en het dak is op die plek hersteld met 18de eeuw materiaal (what else?) waar dan wel weer een moderne satellietschotel op komt, want er is in de buurt geen glasvezelnetwerk. Daarnaast is er voor 58.285 euro een 'energie-unit' geplaatst en wordt er een yogastudio ingericht.  

"De hertogin is erg betrokken bij de renovatie," zo luidt de standaardtekst van de aannemer, wat een diplomatieke manier is om te zeggen dat ze zich overal mee bemoeit (en dat is natuurlijk haar goed recht, het wordt haar thuis) en op het laatste moment veel wijzigt. Die aanpak van Meghan kennen we van de bruiloft, toen ze ook met vele last minute aanpassingen kwam, het is makkelijk spenden met andermans geld, blijkbaar.

De verbouwing was geschat op 2,3 miljoen euro (meer dan Frogmore Cottage waard was), maar de kosten dreigen nu zeker 3,4 miljoen euro te worden. Ze worden betaald door prins Charles, die de huishoudens van zijn zonen financiert. Vooral de beveiliging loopt aardig in de papieren: Frogmore Cottage (het huis ligt links bovenin) wordt een soort Fort Knox om pottenkijkers te weren.

Gezien de onhandige ligging en de kosten vragen critici zich af of het niet handiger en goedkoper zou zijn geweest om gewoon in Kensington Palace, waar alles aan beveiliging en logistiek al is, appartementen te betrekken. Maar Windsor lokte, dus Windsor is het geworden. De eerste verhuiswagens zijn inmiddels gespot, maar dat betreft besteld meubilair. Of het stel er voor de komst van Baby Sussex in zal trekken, is nog de vraag.   

 

Foto's © BSR Agency

Laatste nieuws

Zie ook