Kroonprinses Elisabeth krijgt (nog) geen toelage

De vrijheid of 2500 euro per dag, wat zou jij doen?

Lees ook

Als prinses Elisabeth in oktober 18 jaar wordt, krijgt ze geen toelage, hoewel ze dan meerderjarig is en recht heeft op 920.000 euro per jaar.

Omgerekend is dan zo'n 2500 euro per dag. Daar moeten echter wel royal werkzaamheden en taken tegenover staan, en daar willen haar ouders, koning Filip en koningin Mathilde, haar nog niet mee belasten. Elisabeth zit momenteel op een kostschool in Wales waar ze haar middelbare school afmaakt. Volgens haar ouders heeft ze het er erg naar haar zin en moppert ze alleen over de beveiliging die altijd in de buurt is.

Naar verwachting gaat ze ook in het buitenland studeren. Ze mag eerst nog een beetje van haar vrijheid genieten en een normaal (studenten)leven leiden en vermoedelijk iets van een militaire opleiding volgen, voor ze aan het werk zal gaan als fulltime royal. Vanaf dat moment wordt omgaan met een toelage pas zinvol volgens Filip en Mathilde, die hun oudste kind zo vermoedelijk veel gezeur besparen.

De toelage voor een lid van Koninklijk Huis is in België aanzienlijk en in de Belgische politiek omstreden. In de afgelopen maanden werd geopperd dat Elisabeth een bedrag van 920.000 euro per jaar zou krijgen, zo'n 2500 euro per dag. Dat is evenveel als haar opa koning Albert.

Om voor die toelage in aanmerking te komen, zou ze onder meer een eigen koninklijke huishouding moeten runnen, een agenda met verplichtingen moeten hebben en personeel in dienst moeten nemen. Bovendien zou ze verantwoording moeten afleggen wat ze in ruil voor de toelage allemaal had gedaan. Nederlandse collega kroonprinses Amalia (15) zal vanaf haar 18de verjaardag 1,4 miljoen euro per jaar ontvangen.

 

Foto's © ANP, PPE Agency

Laatste nieuws

Zie ook