Hertogin Kate en de royal obsessie met scouting

Controverse-vrij, daar houden Koninklijke Hoogheden van.

Lees ook

De hertogin van Cambridge dompelde zich onder in de wereld van de scouting en ze is niet de enige royal die daar gek op is.

Hertogin Kate was in het hoofdkwartier van de Engelse scouting in Gilwell Park te Essex, waar de 100ste verjaardag van deze locatie werd gevierd.

Ze bewonderde er om te beginnen de insignes van het ontvangstcomité, vertrouwd als ze is met het belang van ordes.

En een dagje bij de scouts is natuurlijk geen dagje bij de scouts als er geen fijne hut wordt gebouwd. Het ding lijkt sprekend op wat ze heeft bedacht voor haar showtuin die tijdens de Chelsea Flower Show in mei te zien zal zijn. 

Ze plantte er een eik en deed mee aan bootbouwen en andere activiteiten.

Het past goed bij haar andere pet projects, die vooral draaien om kinderen kennis te laten maken met de natuur.

Het was een relaxed werkbezoek: als de beveiliging spanieltjes gaat ondervragen, weet je dat er niet zoveel aan de hand is. Officieel is koningin Elizabeth de koninklijke beschermvrouw van de Engelse scouting, maar sinds 2012 is ze dat alleen nog in naam en laat ze zich vertegenwoordigen door Kate. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat die het beschermvrouwschap ooit zal overnemen. 

Samenwerken, frisse lucht, dingen leren, het zijn zaken waar je als royal geen buil aan kunt vallen.

Om die reden heeft elke zichzelf respecterende monarchie wel een band met scouting. In Nederland is koningin Máxima (hoe lief is deze foto?!) beschermvrouw van de organisatie…

…in Zweden is dat koning Carl Gustaf zelf…

…en in Engeland zijn gravin Sophie van Wessex en haar dochter lady Louise er eveneens al jaren druk mee…

…en ook prinses Beatrice van York had een padvindermoment met de Llanidloes Scouts, al zag ze er niet uit alsof ze met hen een boomhut zou gaan bouwen.

In Noorwegen toont kroonprins Haakon zich aanzienlijk meer betrokken, oog in oog met een lelijke ketchup-wond.

En ook hertogin Kate toonde zich bij eerdere scoutingbezoeken reuze hands-on, zowel outdoor…

…als indoor.

Zelfs de Queen was als kind lid van de padvinders, samen met haar zusje prinses Margaret. Het was volgens het hof een manier waarop ze even 'gewone kinderen' konden zijn, wat nog best tegenviel, gezien het feit dat ze aan veel dingen niet mee mochten doen. Postduiven loslaten mocht weer wél.

In Nederland hadden prinsessen Beatrix en Irene hetzelfde probleem: in plaats van lekker door de bossen rauzen, stonden ze erbij en keken ernaar.

 

Foto's © ANP, The Royal Family, Getty Images, Scouting UK

Laatste nieuws

Zie ook