Bladgoud CS! Details kroning Thaise koning bekend

Het heeft even geduurd, maar Vajiralongkorn maakt alsnog een feest van zijn rol als koning.

Lees ook

Japan is niet de enige monarchie waar men druk is met het oppoetsen van de regalia, ook in Thailand vindt (eindelijk) een kroning plaats.

Op 13 oktober 2016 stierf de koning van Thailand, Bhumibol Adulyadej, op 88-jarige leeftijd in Bangkok. Sinds dat jaar is zijn  zoon Vajiralongkorn al officieel staatshoofd, maar een kroning is er nog niet van gekomen, uit eerbied voor zijn vader. Toch gaat het nu gebeuren: 4, 5 en 6 mei zijn geprikt voor de ceremonie, die gepaard zal gaan met veel pracht, praal en de gebruikelijke tonnen bladgoud.

Om in de stemming te komen, is aan de Thai gevraagd om alvast gele kleding te dragen en dat te blijven doen tot zijn verjaardag op 28 juli. Dat is vier maanden in het geel en misschien een béétje overdreven?

Op 4 mei wordt er een ceremonieel badritueel gehouden in het Koninklijk Paleis. In de middag wordt de koning dan officieel tot kopstuk van het boeddhisme uitgeroepen. Hiervoor begeleiden 234 soldaten ZM in een processie van de Amarin Winitchai-troonzaal naar de tempel van de Emerald Buddha.

Vervolgens is er een ceremonie in het Koninklijk Paleis, waarin de koning eer betoont aan zijn voorgangers.

Volgend agendapunt: een bijeenkomst voor leden van de koninklijke familie, het kabinet van de koning en de regering.

Op 5 mei zal de koninklijke naam van de nieuw gekroonde koning worden toegekend. Dat zal geen verrassing zijn: Vajiralongkorn noemt zich al Rama X. Het is geen toeval dat hij deze dag koos voor zijn kroning: zijn vader werd gekroond op 5 mei 1950.

Vervolgens zal de koning nieuwe titels geven aan leden van de koninklijke familie om hun relatie met de nieuwe koning te markeren. Zijn zus prinses Sirindhorn (rechts), zeer populair in Thailand, maakt grote kans op een hoge titel.

Spannend is of zijn meest recente scharrel Suthida dan koningin-gemalin zal worden. Zoon Dipangkorn Rasmijot, die hij in 2001 kreeg met zijn derde vrouw Srirasmi Suwadee, lijkt de beste kaarten voor kroonprins te hebben, als momenteel enige erkende en wettelijke zoon (maar bij Vajiralongkorn kan zoiets nog veranderen).

Tenslotte zal een koninklijke processie plaatsvinden rond het paleis om goede wensen van het publiek te ontvangen. Meer dan 1.300 soldaten zullen deelnemen en de parade wordt geleid door een fanfare die ook zes nummers speelt die wijlen koning Bhumibol componeerde. De parade staat gepland voor drie uur. Als gasten worden zowel regerings- en staatshoofden als leden van andere koninklijke families verwacht.

Op 6 mei organiseert het Paleis een grote meet & greet voor burgers en buitenlandse diplomaten.

Bovendien zal de koning verschijnen op het balkon van de troonzaal  voor een wuifmomentje op deze nationale feestdag.

Later in het jaar volgt nog een varende processie op de Chao Phraya-rivier tijdens de Krathin-ceremonie, waar de koning een Boeddhistisch monnikskleed krijgt aangeboden.

 

Foto's © Thai Royal Family, BSR Agency, Getty Images

 

Laatste nieuws

Zie ook