Vriendin van Dave Mantel: ‘Ineens was hij er niet meer’

En iedere dag is ze nog steeds emotioneel.

Lees ook

Vier maanden geleden, op 1 december 2018, overleed acteur Dave Mantel op 37-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Zijn vriendin, danseres en actrice Dapheny Oosterwolde (31), bleef achter.

LEES OOK: Celebs doneren geld voor slachtoffers en nabestaanden Christchurch

'Gecondoleerd'

"We gingen samen oud worden. Dat was het plan. En kinderen krijgen. Ons huis hadden we een jaar voor zijn overlijden gekocht. We hebben vijf maanden verbouwd. Dat had Dave beloofd: ‘Ik ga een huis voor je bouwen.’ En dat heeft hij gedaan. Vanaf het begin zat het goed tussen ons."

"Dave was een tijdje ziek en moest vaak overgeven. Maar daar heeft zijn dood niets mee te maken. Het was een spontane hartstilstand. Ineens was hij er niet meer. Het enige wat ik nog helder heb, is de ambulancebroeder die voor me stond. ‘Gecondoleerd’, zei hij. De rest is een blur. Ik weet niet of ik heb gehuild of gegild of juist helemaal niks. Mijn ouders kwamen, zijn ouders en zijn beste vriend Thomas met zijn vriendin… Iedereen is ook blijven komen. Vrienden vroegen of ik niet liever alleen wilde zijn. Maar nee, integendeel. Ik plan mijn dagen het liefst zo vol mogelijk. Ter afleiding wil ik dingen blijven doen. Ik weet zeker dat Dave dat ook had gewild."

Alles komt goed

"We kenden elkaar erg goed. In het begin vond ik het moeilijk hoor, zo’n grote liefde. Eng vooral. Ik heb mezelf echt een paar keer gerust moeten stellen: niet wegrennen, Dapheny. Niet wegrennen. ‘Alles komt goed’, zei Dave altijd. Hij had zo’n kalmte en vertrouwen. In ons, in het leven…"

"Onze laatste avond samen hadden we allebei goed nieuws gekregen. Dat hebben we klein gevierd. Samen pasta maken in onze nieuwe keuken, een wijntje erbij. Lachen, plannen maken, gezellig samen zijn. Zo was het heel vaak. En dat had ik nog veel vaker gewild."

Geweldige man

"We hadden het weleens over hoe het zou zijn, als een van ons kwam te overlijden. Hoe we onze uitvaart zouden willen. Ik vertelde dat ik het op zijn Surinaams wilde met muziek. Dave zei: ‘Dat wil ik ook, het leven vieren.’ Ja, hij was helemaal gek op mijn cultuur. Ik ben ook blij dat we het over onze uitvaart hebben gehad. Na zijn overlijden moest ik veel regelen. Veel beslissingen nemen. Dat zou ik iedereen mee willen geven, bespreek je wensen met je geliefde. Bespreek alles met elkaar. Dat is nu heel fijn, er is niets wat ik nog had moeten zeggen. Er is geen spijt. We zeiden elke dag hoeveel we van elkaar hielden. Soms zijn het niet de makkelijkste gesprekken, maar het is wel goed om te weten. We hebben het ook gehad over wat we voor de ander wensten als een van ons er niet meer zou zijn. Dave wilde boven alles dat ik gelukkig zou zijn. Dat mocht zeker met een ander als hij er niet meer zou zijn. Maar hoe dan? Ik denk niet dat hij zich realiseerde hoe hoog hij de lat heeft gelegd. Wat voor een geweldige, liefdevolle man hij was."

Mooie herinneringen

"Elke ochtend als ik opsta, mis ik hem. Als ik thuiskom, voordat ik in ons bed ga slapen… Dave is weg. Maar als ik heel eerlijk ben, is het nog steeds niet helemaal tot me doorgedrongen. Dat hij niet meer terugkomt. Ze zeggen dat de pijn slijt, dat het minder wordt. Maar daar ben ik nog niet. Ik leer nu te leven zonder hem. Wat helpt zijn de mooie herinneringen en de steun die ik krijg van onze families en vrienden, van Dave’s collega’s en van zijn fans. En ik ben intens dankbaar voor de tijd die ik met Dave mocht doorbrengen. Voor zijn liefde. Voor onze liefde voor elkaar. Ik hoor hem zeggen: ‘Dapheny, ook nu komt alles goed.’"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Dapheny (@dapheny_daph) op

BRON: GRAZIA, BEELD: BSR AGENCY

Laatste nieuws

Zie ook