Japan gaat van troonwissel toch een feestje maken

De nieuwe keizer heeft al meteen een meet & greet met zijn onderdanen!

Het is opmerkelijk hoe snel het oerconservatieve Japanse hof de aanstaande troonwissel aan het omgooien is van 'plechtig achter gesloten deuren' tot 'Hier is dat feestje!'

Nou ja, op zijn keizerlijks dan, want echt uitbundig wordt het nooit rond de Chrysantentroon. Maar toch, van alle plannen om het een en ander discreet en in stilte te laten plaatsvinden, is niet veel meer over. Als op 30 april keizer Akihito het stokje overdraagt aan zijn zoon kroonprins Naruhito, zullen daar hoogwaardigheidsbekleders uit 195 landen bij zijn. Gezien de warme banden van de Oranjes met Naruhito en Masako ligt het voor de hand dat ze een afvaardiging zullen sturen. Bij de abdicatie zullen zo'n 300 gasten aanwezig zijn, waaronder premier Shinzo Abe.

Akihito liet in 2016 al weten dat hij met pensioen wilde. Dat het er nu pas van komt, komt omdat er eerst een wet voor moest worden gemaakt: hij is de eerste keizer die vrijwillig aftreedt in ruim 200 jaar.

Op de ochtend van 1 mei ontvangt de nieuwe keizer de traditionele keizerlijke regalia, zoals het Heilige Zwaard en de Bewerkte Juwelen, als teken dat het voor het echies is, in de Kenji to Shokei no Gi ceremonie.

Eerst zou het daarbij blijven, maar omdat er in Japan toch wel groeiende opwinding is over het nieuwe keizerspaar én omdat het geen droeve troonwissel is omdat Akihito gewoon lekker met pensioen gaat, is er alsnog een publieksmomentje ingelast. Later op zijn eerste dag als Keizer ontmoet Naruhito voor het eerst zijn onderdanen, tijdens het Sokui go Choken no Gi moment.

Op 23 oktober wordt er een banket gehouden door Abe en zijn vrouw Aki voor de nieuwe keizer en keizerin waarbij all things Japan zullen worden gevierd. Dit wordt een heel spektakel, het entertainment wordt geregisseerd door Mansai Nomura, die ook de opening- en sluitingsceremonies van de Olympische Spelen in 2020 overziet en een meester is in 'komisch drama'. Hmm.  

Voor de liefhebbers: de regering heeft een aardige docu live gezet over het reilen en zeilen van Akihito's laatste jaar als keizer waarin onder andere gefröbeld werd…

…en de 85-jarige nog een aardig potj​​​e cello blijkt te spelen. 

 

Foto's © Asahi Shinbun, foto's docu via Prisma

Laatste nieuws