St Patrick’s Day: Kate en de klavertjes

Nog eens een jaar wegblijven? De hertogin van Cambridge kijkt wel uit!

Zeg St. Patrick's Day en je weet dat de hertogin van Cambridge zal uitrukken in het groen, om klavertjes uit te delen aan de Irish Guards en hun mascotte, wolfshond Domhnall.

St Patrick's Day (17 maart) is de nationale feestdag van onder andere Ierland en Noord-Ierland.

Er werd gemarcheerd voor de Cambridge'jes…

…waarna ze ook zelf een loopje maakten. 

Domhnall blijft de ster van de show…

…daar is iedereen, ook hijzelf, het over eens. 

En daarna was het tijd om klavertjes uit te delen aan de manschappen, zoals elk jaar gebeurt.

Na de ceremonie… …dronken William ook nog een biertje met de manschappen. Dat wil zeggen dat ze een glas vasthielden en ermee rondliepen. Het was wel gewoon bruin en dat wil wat zeggen, want op St. Patricks Day wordt uitbundig feest gevierd in groene kleding, met vaak ook groen bier…

…en soms zelfs een groen gekleurde rivier). Het is een soort groen carnaval, tegenwoordig. 

Het feest is genoemd naar de Heilige Patrick, de beschermheilige van Ierland. Hij was een missionaris in de vijfde eeuw die kans zag om – op wat koppige druïden en wat Protestanten in het noorden na – de Keltische aanbidding van meerdere goden om te zetten in het christendom. Hij gebruikte onder andere een 'shamrock' (een klaverblad), als symbool voor de goddelijke drie-eenheid van het katholieke geloof. Dat is de reden dat klaver zo'n belangrijke rol speelt op St Patrick's Day.

Goed, terug naar hertogin Kate. De Queen is officieel eindbaas van het regiment en prins William de ere-kolonel (hij droeg het uniform van de Irish Guards op zijn trouwdag). Dit wil overigens niet zeggen dat hij er in dienst is, de échte chef is Lieutenant Colonel Jonathan Palme.

Traditie is dat een (vrouwelijk) lid van de koninklijke familie op St. Patricks deel 'shamrocks' uitdeelt als blijk van waardering aan het regiment. Koningin Alexandra deed dat voor het eerst in 1901, daarna werd de taak overgenomen door koningin-gemalin Elizabeth. Dat was de moeder van de huidige Queen, ze staat hier links in het lichtblauw naast groothertog Jean van Luxemburg en daarnaast haar dochter Elizabeth.

Toen die was overleden ging het klavertjes uitdelen naar prinses Anne…

…en sinds 2012 doet de hertogin van Cambridge het.

Het is beslist een dingetje, toen ze in 2016 afwezig was om tijd met haar kinderen door te brengen en William de klavers deed, leverde dat zoveel kritiek op dat ze sindsdien haar groene outfit ruim op tijd klaar hangt. Die moet op alles voorbereid zijn, want het is typisch zo'n dag waarop het zowel stralend zonnig kan zijn als kan sneeuwen, hagelen en/of stormen.

Ook dit is vaste prik: de gouden klaverblad-broche van Cartier.

 

Foto's © BSR Agency, Kensington Palace, openingsfoto © ANP

Laatste nieuws