Zweedse royals geven dinertje voor 432 gasten

Er waren zoveel mensen dat de gekonfijte eend in meerdere zalen moest worden geserveerd.

Lees ook

Als de Zwoyals iets goed kunnen, is het wel in stijl mensen ontvangen. Ditmaal ging het paleis open voor leden van de nieuwe regering, het parlement en hoge ambtenaren.

De royal eredivisie was er klaar voor, want koningin Silvia, kroonprinses Victoria en prinses Sofia lijken nooit op te zien tegen een avondje in het lang.

Dit diner wordt normaal gesproken eens in de vier jaar gehouden, na de verkiezingen, om de nieuwe ploeg welkom te heten (en te verpletteren met de paleisentree). De laatste keer was in oktober 2014, Sofia was er ditmaal voor het eerst bij.  

Silvia droeg een bekende rode jurk met bijbehorend kanten jasje, Victoria combineerde haar zijden blouse van Rodebjer Groa met een nieuwe bloemetjesrok en Sofia had een nieuwe blauwe jurk geshopt, alsof ze er daar al niet een heleboel van heeft.

Er werd eerst een mopje muziek gespeeld in de Rijkszaal om een beetje in de stemming te komen en you bet dat naast 'Förklädd gud' ook het volkslied nog even langs kwam, want Zweden forever en zo. Check ook even het koninklijke kussentje van Silvia: HM heeft een beetje last van haar rug.

Koningin Silvia converseerde…

Kroonprinses Victoria stond aan als altijd…

Prins Daniel weet dat zijn kerntaak uit vriendelijk luisteren bestaat…

En prinses Sofia heeft eindelijk door hoe de familieorde een beetje goed blijft zitten.

Er werd onder andere gedineerd in de best wel smalle Karl XI galerij waar de lakeien praktisch tafelnummers omhoog hielden.

En het was allemaal nog even wat chiquer en stemmiger bij kaarslicht in de Koningszaal, want verschil moet er zijn en wie 432 gasten over de vloer heeft, moet die zelfs in een paleis verdelen over diverse zalen.

Op het menu:

Terrine on confit duck, with lingonberry vinaigrette and winter salad with crispy cabbage

Baked mountain trout with caramelized black root, potato cake flavored with thyme, freshly baked meringue and mess butter sauce

Chocolate dome with sunflower and coconut base with Kalamansi cream and coconut crisp

Met dank aan The Royals and I

Koning Carl Gustaf met Åsa Lindestam, vice-voorzitter van de Zweedse Rijksdag.

Victoria diende de premier aangenaam te onderhouden.

En Daniel had staatsraad Amanda Lind als een van zijn tafeldames en die verdient serieuze bonuspunten voor heur haar. A good time was had by all, we're sure.

 

Foto's © Sara Friberg / Royal. Hovstaterna / Kungehuset, kleding ID's en accessoires The Royals And I

Laatste nieuws

Zie ook