Kate en Meghan, 1 jaar en veel speculaties later

De dienst voor het Gemenebest maakte duidelijk dat er in een jaar véél kan veranderen binnen de Windsors.

Lees ook

Vorig jaar was de hertogin van Cambridge rond deze tijd zwanger, nu staat de hertogin van Sussex op het punt van bevallen en dat is ook zo'n beetje het enige dat ze gemeen hebben.  

De viering van Commonwealth Day (Gemenebestdag) was in 2018 voor toen nog royal verloofde Meghan Markle een trainingsmomentje…

…waarbij ze nog instructies toegefluisterd kreeg van prins Harry…

…en de tabloids nog vol waren van de Fab Four: twee broers en hun echtgenotes…

…die samen als dikke vrienden in een soort royal romcom de monarchie zouden laten shinen.

Een jaar later staan de zaken er beduidend anders voor en heeft niemand het nog over de Fab Four, die niet meer samen naar binnen gingen, maar ieder als stel apart. De Cambridge'jes eerst…

…gevolgd door de hertog en hertogin van Sussex. Tweede lange agendapunt op een dag voor hoogzwangere Meghan op hoge hakken #respect.

William deelt als fulltime royal lintjes uit en verdiept zich in het bestuur van de Duchy of Cornwall, dat voor een groot deel de kosten van prins Charles en Camilla, de Cambridge'jes en de Sussex'jes dekt.

Al zou hij er qua waardigheid goed aan doen voortaan niet meer de lipgloss van zijn kleuterdochter prinses Charlotte te gebruiken. 

Kate beviel van prins Louis en profileert zich sinds haar verlof steeds meer als aanstaand kroonprinses. Hoewel ze bepaald niet overspannen zal raken van het aantal werkbezoeken dat ze aflegt, lijkt ze zeer goed in haar vel te zitten…

…spreekt steeds vaker in het openbaar en investeert veel tijd en energie in het bijeenbrengen van deskundigen om de kinderen aan de onderkant van de samenleven meer kans te geven.

Er is minder aarzeling in haar houding te zien en meer zelfbewustheid in haar blik. Het is alsof zowel William als zij zich terdege bewust zijn van het feit dat hun op één na grootste stap binnen de koninklijke familie elk moment kan plaats hebben.  

Meghan werd hertogin van Sussex en kreeg te maken met zowel de leuke dingen van het royal zijn (lof, waardering, populariteit, een droomnetwerk en een schier oneindig kledingbudget) als de nare (online trollen, racisme, haar kletsgrage familie, kritiek op zo'n beetje alles wat ze doet).

Ze draagt het waardig en maakte slechts enkele uitglijders. Zich door vrienden laten verdedigen in People was niet slim en de decadente babyshower in New York schuurde nogal met haar gewenst imago als wereldredder.

Afgezien daarvan heeft ze in een jaar tijd bewezen een aansprekend nieuw lid van de Windsors te zijn met ongekend talent om tijdens werkbezoeken alles en iedereen in te pakken.  

Prins Harry – kijk hem eens lekker meedeinen met de muziek – besloot zijn Royal Household na tien jaar te scheiden van dat van William en te vertrekken uit Kensington Palace om met Meghan en Baby Sussex in Frogmore Cottage bij Windsor een eigen leven op te bouwen.

Er is veel over gespeculeerd, maar op zich is het niet vreemd dat een volwassen man met straks een eigen gezin een eigen plek en eigen-PR vertegenwoordiging wil, om onder de vleugels van zijn oudere broer uit te komen.

Feit is nu eenmaal dat de toekomst van William en Kate in Engeland vastligt, met alle unieke momenten en beperkingen die bij het koningschap horen. En feit is ook dat de Sussexjes op hun eigen manier de monarchie kunnen vertegenwoordigen: wat internationaler georiënteerd, misschien ook wel wat progressiever en idealistischer.

Dat hiermee de Fab Four droom is gesneuveld, is niet zo erg. Misschien is er intern zelfs nooit sprake van geweest bij de Windsors. Er zullen niet veel broers zijn die met hun gezinnen onder één dak wonen, samen werken en samen dingen doen. En waarom zouden Kate en Meghan, beiden totaal verschillende persoonlijkheden met een volstrekt andere achtergrond, dikke vriendinnen moeten zijn?

Hartelijke belangstelling voor elkaar tonen – er werd gewoon gezoend als begroeting – is al heel wat en een béétje afstand kan zomaar helpen om over bepaalde ergernissen heen te stappen…

…en toch elk op een eigen manier deel uit te maken van het Windsor Dream Team, zoals te zien was bij de Commonwealth-dienst van 2019 in Westminster Abbey.  

Kate, koningin der Knopen droeg een  rode Catherine Walker uit 2014 met nieuwe accessoires van Emmy London…

…en serieus, girlfriend loves her buttons.

Meghan zette haar fifties Erdem-stijl van haar werkbezoek die ochtend…

… sterk door met een jurk, jas en clutch van Victoria Beckham…

…en een hoed die verdacht veel leek op een verpleegsterkapje à la 'Call The Midwife'.

En ze kan het zo te zien prima vinden met haar schoonvader, kroonprins Charles.

En ook de broers lijken niet al te gebrouilleerd, dus let's calm down, all together.

Met Camilla in het paarsblauw – dat haar fabuleus stond – erbij dekten de dames de kleuren van de Engelse vlag, dus dat was ook weer mooi geregeld. 

In afwachting van HM werd er even opgewekt bijgeroddeld.

De herauten stonden intussen al stand by om koningin Elizabeth als hoofd van de Gemenebest in stijl met loftrompetten te begroeten. As you do.  

Hare Majesteit droeg statig paars…

…en liet zich vergezellen door prins Andrew die zo als laatste mocht arriveren..

…maar vervolgens als 'lagere royal' wel achteraan moest aansluiten in de processie naar de zitplaatsen. Oh protocol…

 

Foto's © BSR Agency, Westminster Abbey, The Royal Family, ANP

Laatste nieuws

Zie ook