Oh dear, prins Harry beledigt hele generaties…

Iets meer nuance had Zijne Koninklijke Hoogheid niet misstaan.

Lees ook

De hertog van Sussex hield een goed bedoelde speech die in slechte aarde viel bij zo'n beetje iedereen boven de dertig.

Prins Harry sprak de WE Movement toe, een club die zichzelf wat vaag omschrijft als 'een beweging die mensen samenbrengt en ze de tools geeft om de wereld te veranderen.' "Jullie zijn de meest betrokken generatie in de geschiedenis,' aldus Har tegen zijn jonge publiek. "Die gééft om waarden en het juiste doen." In tegenstelling tot hun voorgangers zouden zijn toehoorders "progressieve change-makers met een open vizier zijn." Nu wordt zo'n speech natuurlijk specifiek geschreven voor de doelgroep, maar toch…

"Dit in tegenstelling tot al die domme sukkels die voor hun land hebben gevochten of al die gedateerde ouwe zakken die vijftig uur per week werken om voor hun kinderen te zorgen of gepensioneerden die vakken vullen om hun magere inkomen aan te vullen," zegt royalty watcher Steven Glover in de Daily Mail. En verwoordde daarmee wat heel veel Britten die niet tot de millennial- en centennialgeneratie behoren van de speech vonden.

Harry probeerde nog wel wat gas terug te nemen: "Misschien dat jullie je gefrustreerd voelen door de oudere generatie als het lijkt alsof het ze niets kan schelen, maar dat wil niet zeggen dat het hen echt niets kan schelen." Maar werd vervolgens toch weer al te bloemrijk door te melden dat "elke grasspriet, elke zonnestraal en elke regendruppel van cruciaal belang is om te overleven." Calm down, dear.

"Ik was pas echt verstoord toen hij zijn jonge publiek ervan probeerde te overtuigen dat ze 'dagelijks werden bestookt door overexposure van gewone media en sociale media, die schuldig zouden zijn aan de waarheid verdraaien en proberen de kracht van positief denken te verstoren'," zegt Glover.

"Hij zou beter moeten weten"

"Ik ga niet pleiten voor social media, al moeten we niet vergeten dat Meghan Markle jarenlang hoofdredacteur was van haar lifestylewebsite The Tig en erg enthousiast gebruik maakte van Twitter en Instagram. Maar de suggestie dat de voornaamste rol van nieuwsmedia is om leugens te verkondigen en makkelijk te beïnvloeden mensen te manipuleren, is echt gevaarlijke en aanstootgevende nonsens. Hij zou beter moeten weten."

Daar komt natuurlijk nog bij dat de Sussex'jes hun mateloze populariteit te danken hebben aan uitgerekend de (social) media waar hij zo op afgeeft. Als niemand belangstelling voor hen zou hebben, zou dan Harry's Invictus Games bijvoorbeeld zo tot bloei zijn gekomen? Tijd voor een goed gesprek met de speechschrijver te Kensington Palace, Koninklijke Hoogheid.

 

Foto's © BSR Agency

Laatste nieuws

Zie ook