Royal Citytrip: Oranjes in Bremen

Altijd blijven lachen, ook in een Duitse deelstaat in de regen.

Lees ook

Representatief blijven in de regen, relatiemanagement met de buren, dagje uit over de grens, handelsmissie – het bezoek van de Oranjes aan Bremen was het allemaal.

© PPE Agency

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima (in een bekende Taminau, ze debuteerde de robe-manteau op Koningsdag 2017 in Tilburg) vlogen naar Bremen als charmeoffensief in de Hanzestad.

© ANP

Daar werden ze op het vliegveld ontvangen door president van de Senaat en burgemeester Carsten Sieling en zijn echtgenote Alexia Sieling. Het bezoek draaide rond een aantal thema's waarbij Nederland en Duitsland goed kunnen samenwerken. In dit geval ging het specifiek om ruimtevaart, het aanhalen van historische banden, wind op zee en pool- en marienonderzoek. De koning houdt van een beetje inhoud bij zo'n werkbezoek, vandaar de duidelijke thema's.

© Koninklijk Huis

Na aankomst was de eerste stop het Airbus Defence & Space Bremen, waar Willem- Alexander en Máxima spraken met Duitse en Nederlandse partners over het belang van ruimtevaarttechnologie voor de kenniseconomieën van beide landen.

© Koninklijk Huis

Ze bekend er onder andere de Europese module van het ruimtevaartstation ISS, waar voormalig Duits astronaut Thomas Reiter uitleg gaf over de werkzaamheden in het station.

© Koninklijk Huis

Er werd daarna in het Raadhuis geposeerd…

© Koninklijk Huis

…geluncht en – onvermijdelijk – gespeecht. "Het zijn niet de minste belangen waarvoor wij ons samen inzetten," aldus de koning. "Men kan zelfs zeggen dat wij samen een bijdrage leveren aan het veiligstellen van de toekomst van onze planeet." Toe maar. 

© ANP

Het meest pittoresk was de stadswandeling na de lunch over de Marktplatz.

Daar leek het een beetje Koningsdag, met dank aan Nederlanders die in Bremen wonen.

En dit is dan weer aardig van ZM.

© Koninklijk Huis

In Bremen kom je ook als royals niet onder het beeldje van de Bremer Stadmuzikanten uit…

© Koninklijk Huis

…en verder diende er belangstellend te worden gekeken naar gezamenlijk erfgoed.

© Koninklijk Huis

In de middag bezocht het Koninklijk Paar het Fraunhofer Institut fur Windenergiesysteme (IWES) in Bremerhaven. Daar waren ongeveer honderdvijftig Nederlandse en Duitse partners op het congres 'Market Place: Offshore Wind in the Netherlands and Germany'. En ja, dat is het blad van een turbine waar ze onder staan #indrukwekkend. 

Laatste stop voor het diner – even omkleden voor de Oranjes – was het Alfred Wegener Instituut (AWI). Willem- Alexander en Máxima spraken daar met Nederlandse en Duitse pool- en marienonderzoekers over veranderingen in de poolgebieden en de wereldwijde directe of indirecte gevolgen daarvan, zoals veranderingen in biodiversiteit en mogelijke politieke instabiliteit.

Ze staan hier bij een replica van het schip waarmee een 100-koppige expeditie vanaf november een jaar lang onderzoek naar klimaat en ecosystemen doet op de Noordpool. Na het diner? Fluks terug naar het regeringsvliegtuig en naar huis.

 

Openingsbeeld © ANP

Laatste nieuws

Zie ook