Royal Trend: met-zonder-jas naar buiten

Je jas als cape dragen gaat het best als je beschikt over een auto met chauffeur.

Lees ook

Het staat zwierig en casual, het is handig om even snel van de auto naar binnen te lopen en soms is het ook gewoon geen gezicht: 'shoulder robing', ofwel je jas niet aantrekken, maar los over de schouders dragen.

Kroonprinses Mary ↑ mag het veel en vaak doen en de hemel mag weten hoe haar jassen blijven zitten, want ook in Denemarken kan het flink waaien. Dubbelzijdig tape? Klittenband? Loodkabels in plaats van loodveters? Hoe dan ook, haar jassen wagen het niet om weg te waaien.

© BSR Agency

Mede dankzij wat strategisch grijpwerk. Kijk je naar de royals die dol zijn op 'shoulder robing' dan weet je meteen wie de controlfreaks zijn en wie niet opzien tegen een beetje improviseren. De hertogin van Cambridge, de koningin van Denemarken en de Queen trekken hun jas bij voorkeur aan én knopen 'm ook nog netjes dicht, maar deze royals zijn wat losser in de leer:  

Mathilde

© Hollandse Hoogte

Koningin Mathilde van België ziet zelfs bij het spontaan handen schudden nog kans de losse jas op de schouders te houden.

Máxima

© PPE Agency

Met voldoende wind wordt 'shoulder robing' al snel een hot mess, daar weet koningin Máxima alles van.  

Letizia

© BSR Agency

Beschermheilige van met-zonder-jas naar buiten gaan is koningin Letizia van Spanje. 

Silvia  

 © BSR Agency, Kungahuset 

Hoewel de wat oudere royals meestal de voorkeur geven aan een jas aantrekken, is koningin Silvia van Zweden de uitzondering op de regel: zij draagt haar favoriete foute bontje gaarne los.  

Gracia

© Palais Princier de Monaco

Het was prinses Gracia van Monaco die de look in de jaren vijftig populair maakte: ze importeerde 'm uit Hollywood, waar actrices er graag gebruik van maken om voor fotografen heel snel van look te kunnen wisselen op de rode loper of gewoon op de stoep (elk momentje aandacht is er een, nietwaar?).

Charlene

© BSR Agency

En hoewel prinses Charlene van Monaco over het algemeen weg probeert te blijven van haar iconische wijlen schoonmoeder, heeft ze de jas-over-de-schouders-look wél omarmd, zij het dan op haar heel eigen manier. 

Meghan

© BSR Agency

De hertogin van Sussex is ook een fan van de look.

Diana

 © Getty Images / BSR Agency

En hoewel wel eens wordt beweerd dat ze er haar wijlen schoonmoeder prinses Diana mee eert, deed Meghan ook als actrice al volop aan 'shoulder robing' – het is gewoon haar ding. 

 

Openingsfoto © Det Danske Kongehus

Laatste nieuws

Zie ook