Japan: dít wordt de nieuwe naam van de keizer

Er wordt van alles aan gedaan om Akihito nog leuk in ere te houden.

In Japan is men druk bezig met de aanstaande troonwissel op 30 april, als kroonprins Naruhito het stokje overneemt van zijn vader keizer Akihito (85).

In de aanloop naar de troonwissel, die een stemmige aangelegenheid zal zijn (de festiviteiten rond de troning zijn pas op 22 oktober), druppelt het nieuws gestaag vanuit het paleis in Tokio. En daar zitten een paar dingen tussen die al een beetje duidelijk maken hoe het straks zal gaan bij de Chrysantentroon.

De huidige keizer Akihito en keizerin Michiko gaan Joko en Jokogo heten: Keizer Emiritus en Keizerin Emerita.   

Akihito heeft het volk van Japan alvast bedankt voor de steun die hij de afgelopen dertig jaar heeft gekregen om zijn taken uit te kunnen voeren: "Het heeft me trots gemaakt en vol vreugde gestemd om een symbool van te staat te mogen zijn."

Ook zijn familie rukte uit voor het 30 jaar keizermomentje, hier rechts hun opvolgers kroonprins Naruhito en kroonprinses Masako.

En ook de rest van de familie kwam de 'beste wensen' brengen.

De regeringsperiode van Akihito (rechts) staat bekend als het Heisei Tijdperk. Heisei betekent zoveel als 'vrede overal'. Dat van zijn vader Hirohito (links) was het Showa Tijdperk, dat vrij vertaald stond voor 'verlichting, vrede en harmonie'. Premier Shinzo Abe, die momenteel een hotline met het paleis heeft, moet de naam van de aanstaande regeringsperiode van Naruhito nog bekend maken. Dat gaat op 1 april gebeuren (geen grap).

Naruhito noemde de periode van zijn vader "een tijd waarin we getuige waren van grotere diversiteit in manieren van leven en normen en waarden van de mensen." Gezien zijn eigen gedachten (voor zover hij die mag uiten aan het oerstrenge Japanse hof) zal hij zich vooral sterk maken voor meer tolerantie en wederzijds begrip. Zoiets zal vermoedelijk ook doorklinken in de naam van zijn eigen tijdperk. Controversieel zal de naam in geen geval worden, daar kijkt men wel voor uit. 

Over de bekendmaking is veel gedoe: volgens de Grondwet ligt de macht bij het volk en mogen de nieuwe en oude keizer 'm pas weten als het brekend nieuws is. Binnen de regering zijn moderne krachten die er geen bezwaar in zien om Akihito en Naruhito al even van te voren op de hoogte te brengen, omdat het zo'n persoonlijk dingetje is. We gaan het meemaken.  

Intussen vierde Naruhito, hier met Masako, ook nog eens zijn 59ste verjaardag, het kón allemaal niet op. "Ik heb geen illusies over de enorme verantwoordelijkheid die op me wacht," aldus de kroonprins. "Ik zal me laten inspireren door het voorbeeld van mijn ouders en eerdere keizers. Ik wil de rol als symbool van de staat vervullen door altijd één te zijn met de mensen en zowel hun vreugde als hun verdriet te delen."

Hij zei echter ook: "Maar bij elke nieuwe tijd hoort ook een nieuwe wind en ik zal mijn best doen de rol van de keizerlijke familie aan te passen aan de veranderende tijden." Een van zijn eerste taken wordt het uitdelen van oorkonden: de Japanse lintjesregen is uitgesteld voor de troonwissel.

 

Foto's © Imperial Household Agency, BSR Agency, ANP 

Laatste nieuws