Hertogin Meghans babyshower was méér dan dat

Alles aan de NY babyshower extravaganza zei: 'Míj heb je niet'

Lees ook

Met haar uitbundige babyshower in New York wilde de hertogin van Sussex duidelijk even een puntje maken.

Normaal gesproken is een babyshower een intiem, niet te lang durend feestje voor de aanstaande moeder, haar vriendinnen en andere dierbaren. Hertogin Meghan maakte een meerdaags mediafeestje van haar 'geheime trip' naar New York. Het was allemaal veel meer 'celebrity' dan 'royalty' – de babyshower kostte zo'n $ 200.000 – en daar had Hare Koninklijke Hoogheid zo haar bedoelingen mee.

De hertogin ligt al een tijdje onder vuur om diverse redenen: te ambitieus, te eigengereid. Allemaal niets mis mee, je mag toch hopen dat de tijd waarin echtgenotes van prinsen slechts vrouw-van waren voorbij is. Ze heeft de Windsors echt wel iets te bieden als het aankomt op inclusiviteit en een dosis levenservaring. Bovendien is ze tijdens werkbezoeken geweldig in contact maken met aanwezigen.

Het is echter onrealistisch om te denken dat iemand die zoveel in haar mars heeft – slim, welbespraakt, idealistisch – niet ook in het bezit zou zijn van een buitengewoon gezond ego. Meghan  heeft een deel van haar leven aangepast aan haar nieuwe bestaan als royal en, laten we eerlijk zijn, een groot deel ook niet.

Ze had altijd al grote plannen met haar leven die ze als actreutel van een kabelshow nog maar moest zien waar te maken. Als hertogin dagenlang het middelpunt van New York zijn en in The Mark aan de Upper East Side logeren in het peperdure penthouse…

…à 75.000 dollar per nacht (twee verdiepingen, vijf slaapkamers, Serena Williams zou een groot deel van de kosten hebben betaald) is natuurlijk best leuk.

Het zegt ook iets dat Amal Clooney, ook al zo'n luxe wereldverbeteraar, speciaal vanuit Engeland overkwam om La Sussex een rompertje te overhandigen. Het is wat je groots denken zou kunnen noemen. En het was Meghans manier om te laten zien dat ondanks alle regels vanuit het hof ze echt nog helemaal zichzelf is en haar eigen koers bepaalt.

Veelzeggend is dat ze het een en ander zelf heeft geregeld, in samenspraak met een paar BFF's zoals Jessica Mulroney…

…en Abigail Spencer, haar co-star in 'Suits'. Er was vijf man security mee, maar geen perswoordvoerder. Fotografen kregen via niet al te discrete tips te horen waar ze zou opduiken, al snel kwamen er dranghekken tevoorschijn.

Meghan ging voor thee en macarons naar Ladurée in SoHo, en meteen even babykleertjes shoppen in het naastgelegen Bonpoint. Ze ging naar de Flora Bar in het Met Breuer museum. En daarna voor een lange lunch naar het Surrey Hotel dat meer privacy bood in het bijbehorende Café Boulud. Het was helemaal Meghan Markle Oude Stijl (zij het met een grotere entourage), alsof ze even wilde laten zien dat ze die vrouw nog altijd is.

En dat is haar natuurlijk gegund. Maar toch even een paar dingetjes. Zowel het doorgeven van haar locaties als het dralen op de stoep voor talloze fotografen – de hertogin leek op geen enkel moment gehaast om een SUV dan wel een hotel in te komen – betekent dat ze nooit meer mag miepen over media-aandacht.

Voor wie niet gezien wil worden, heeft een hotel als The Mark of het Surrey speciale ingangen. Denk daarbij aan liften die vanuit de parkeergarage rechtstreeks naar het penthouse gaan.

Gratis heen en weer vliegen met de privéjet van een goede vriend in Toronto brengt bepaalde risico's met zich mee. Het is ongetwijfeld een comfortabele manier van reizen voor een vrouw die zeven maanden zwanger is en werd verkocht als een gul gebaar. Maar iedereen kan bedenken dat er ooit een wederdienst zal moeten komen voor zo'n cadeau van 100.000 dollar. En zo'n wederdienst kan lelijk schuren met de royal waardigheid.   

Opmerkelijk is verder dat er afgezien van Amal alleen maar Amerikaanse vrienden bij waren. Meghan mag dan prins Charles en de corgi's van de Queen hebben ingepakt, veel Engelse vriendinnen heeft ze in anderhalf jaar nog niet gemaakt. Ze is niet close met haar schoonzus, hertogin Kate en ze heeft niet veel met de vriendinnen van Harry's vrienden. Dat geeft toch te denken over hoe ze zich straks zal voelen, als ze op ruim een uur rijden van de reuring van Londen in Frogmore Cottage woont met een baby.

En tenslotte zou het verstandig zijn als de hertogin van Sussex er geen gewoonte van maakt om met grote zonnebrillen vijfsterrenhotels in en uit te wandelen. In Engeland hebben ze niets met royals die zich als de Kardashians gedragen

De babyshower was overigens een waar festijn: bloemschikles…

…een suikerspinmachine, een harpspeler (prins Charles heeft er óók een personal harpist!) en zoveel roze rozen dat een mens er iets van zou gaan denken.

Plus een diner met meerdere desserts en vele cadeaus die per privéjet worden teruggevlogen.

Meghan (hier in 2016 in NY) leek echt, oprecht van elk moment te genieten, als een soort last hurray voor ze moeder wordt. Het was een geslaagde actie om de wereld eraan te herinneren dat ze is wie ze is en daar iets mee wil. Oók als haar huidige rol in Engeland te klein voor haar zal blijken te zijn.  

 

Foto's © BSR Agency

Laatste nieuws

Zie ook