Oranjes: de laatste loodjes voor Lech

Eén ding is zeker, de royals zijn niet overspannen naar de wintersport vertrokken.

Lees ook

'Zou er wat zijn?' is altijd de toch licht ongeruste gedachte als zich een derde buitengewoon kalme Oranjeweek verstrijkt. En zo niet: wat dóen die mensen dan zoal om de werkweek nog een beetje nuttig te besteden?

MAANDAG

De week ging van start met een Oranje-loze maandag. Als troost een teckel met een tiara, het is even improviseren. 

DINSDAG

Koning Willem-Alexander stapte op uitnodiging van burgemeester Ahmed Aboutaleb in de royal minibus voor een werkbezoek aan de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken. Het bezoek stond in het teken van de relatie tussen veiligheid en sociale weerbaarheid, wonen, wijkvernieuwing, jeugdzorg en ondernemerschap.

'De wijk Bospolder-Tussendijken kent grote uitdagingen op het gebied van veiligheid, werk en wonen,' aldus de Rijksvoorlichtingsdienst. 'Het verbeteren van de veiligheid door middel van een samenhangende aanpak is een van de prioriteiten van de gemeente Rotterdam. Hiervoor heeft de gemeente stadsmariniers aangesteld, die bewoners en instanties in hun wijk aan elkaar verbinden, problemen opsporen en daarvoor concrete, praktische en zichtbare oplossingen zoeken.'

De koning sprak tijdens het bezoek met enkele van deze stadsmariniers over hun functie en aanpak en de moeilijkheden die zij in hun werk ondervinden.

Tijdens een wandeling over de Mathenesserweg ontmoette de koning bewoners die bij de transformatie van de wijk een grote rol spelen.

Door middel van een app-groep, een website en een twitteraccount is een actief netwerk van bewoners in Bospolder-Tussendijken ontstaan, dat de leefbaarheid in de wijk in de gaten houdt.

WOENSDAG

Koningin Máxima was, met persoonlijk adviseur Pien Zaaijer in haar kielzog, aanwezig bij de ondertekening van het lokale samenwerkingsconvenant muziekonderwijs in de provincie Zeeland. Dat gebeurde in de Lasloods in Vlissingen, waar uiteraard ook 550 muziekminnende kinderen bij elkaar waren gekomen.

Wie Zeeland zegt, zegt natuurlijk BlØf en Hare Majesteit bleek goed op de hoogte van hun oeuvre. Hoe leuk is dit?

Het programma Méér Muziek in de Klas Lokaal is gestart om duurzame verankering van muziekonderwijs op basisscholen in de regio te realiseren. Koningin Máxima is erevoorzitter Méér Muziek in de Klas, het is een van haar leukste 'pet projects'.

Daarna ging Máxima door naar Middelburg voor een werkbezoek aan de stichting Mentorschap Zeeland en Zeeuws Heldenfonds.

Stichting Mentorschap Zeeland koppelt mensen, die door ziekte of een geestelijke aandoening geen eigen beslissingen kunnen nemen, aan een mentor. We zijn verbijsterd dat er geen bolussen op tafel stonden. 

DONDERDAG

Koning Willem-Alexander opende – lekker dichtbij – het Microsoft Quantum Lab Delft op de campus van TU Delft. Het lab is een samenwerking tussen Microsoft en de TU Delft / QuTech, waar wordt gebouwd aan een quantumcomputer gebaseerd op zogenoemde majorana-deeltjes.

"Een quantumcomputer heeft de capaciteit om berekeningen te maken die niet mogelijk zijn met de huidige technologieën," aldus het persbericht van de Rijksvoorlichtingsdienst. "Vanwege de grote maatschappelijke en economische waarde steunt de Nederlandse regering de doorontwikkeling van quantumtechnologie en is QuTech benoemd tot Nationaal Icoon." Dat klinkt wel als iets waar je het Nationaal Symbool even bij wilt hebben, toch?

In een sterk staaltje 'Huh?' blijkt B&W van Den Haag te onderzoeken of de stad behoefte heeft aan een Oranjemuseum. Misschien eens even Apeldoorn bellen: daar staat Paleis het Loo dat al rijkelijk gevuld is met Oranjeschatten en in 2021 vernieuwd en verbeterd wordt heropend. Aan de andere kant: hoe meer Royal Oranje, hoe beter, toch? 

ZATERDAG

Wel wisten het wel: de Royal Hardloper is een WIDM-man. 

 

HEADS-UP! Morgen liggen we vooraan op een nog nader te bepalen berg in Lech. De mooiste foto's van de wintersessie van het Koninklijk Gezin vind je dan asap op Beau Monde! 

 

Foto's © ANP, RVD, PPE

Laatste nieuws

Zie ook